Кандидатстването за стипендиантската програма „Жените в технологиите“ на Progress за 2024 г. е отворено

Желаещите могат да подадат своите документи до 12 април 2024 г.

Progress, довереният доставчик на софтуер за управление на ИТ инфраструктура, обяви днес началото на кандидатстването за тазгодишното издание на стипендиантската си програма „Жените в технологиите“. Компанията ще отличи две изявени момичета, избрали да се развиват в ИТ света, с еднократни стипендии на стойност 3000 лв. всяка. Крайният срок за кандидатстване е 12 април 2024 г., а документите се подават на този линк.

Стипендиантската програма „Жените в технологиите” е насочена към момичета от втори, трети и четвърти курс от специалности „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информатика“, „Информационни системи“, „Приложна математика“ или сходни от акредитирани университети в България. Победителките ще бъдат избрани на база академични постижения, мотивационно писмо/есе и извънкласни дейности в областта на технологиите, математиката и програмирането.


„С все по-голямото демократизиране на технологиите и развитието на сектора нуждата от различни гледни точки в процеса на създаване на софтуерни продукти става основополагащ фактор както за постигането на бизнес успех, така и за създаването на иновации,“ каза Лилия Месечкова, старши вицепрезидент „Софтуерно инженерство“ в Progress. „Вълнуваме се, че за поредна година ще имаме възможност да подкрепим следващото поколение жени лидери в ИТ бизнеса. Срещите с толкова будни и можещи млади хора ни вдъхва надежда за бъдещето на нашата индустрия.“

Освен финансова подкрепа в размер от 3000 лв. стипендиантките ще имат възможност да прекарат една седмица в офиса на Progress, където да разберат повече за дейността на компанията, да почерпят опит от доказани специалисти от екипа и да научат за различните кариерни пътища в света на технологиите. Те ще имат и възможността да се запознаят и с част от жените лидери в софийския офис на компанията.

„За мен е чест да бъда стипендиант на програмата и ще използвам дадената ми възможност, за да усъвършенствам знанията и уменията си в ИТ сектора,“ каза Алиса Дерменджийска, стипендиант на програмата през 2023 г. и студент по компютърни системи и технологии в Технически университет – София. „Подкрепяйки жените в технологиите, Progress проправя път към едно по-светло бъдеще, където момичетата са овластени да преследват своите интереси и да допринасят към непрекъснато развиващия се свят на технологиите.“

Стипендиантската програма „Жените в технологиите“ е част от глобалната програма на Progress „Women in STEM”, която включва сходни инициативи в САЩ и Индия. В България тя стартира през 2020 г. с учредяването на стипендия със същото име в Американския университет в България, която тази година е в размер от 8000 евро. До този момент компанията е дарила близо 63 000 лв. в подкрепа на следващото поколение жени ИТ лидери.

Вижте още: