Създателите на ChatGPT се сблъскват с планина от правни предизвикателства

След година, прекарана в световна слава, компанията OpenAI от Сан Франциско сега е изправена пред множество предизвикателства, които биха могли да застрашат нейната позиция в авангарда на изследванията на изкуствения интелект.

Някои от новите конфликти произтичат от решения, взети доста преди дебюта на ChatGPT и необичайното му преминаване от идеалистична организация с нестопанска цел към голям бизнес, подкрепен от инвестиции за милиарди долари.


Твърде рано е да се каже дали OpenAI и нейните адвокати ще отблъснат пороя от съдебни дела, заведени от Илон Мъск, The New York Times и писатели на бестселъри като Джон Гришам, да не говорим за ескалиращия контрол от страна на правителствените регулатори.

OpenAI не чака съдебният процес да се развие, преди да се защити публично срещу правните искове, отправени от милиардера Илон Мъск. Самият той е ранен инвеститор в OpenAI, а сега твърди, че компанията е предала основната си мисия с нестопанска цел в полза на човечеството, тъй като вместо това преследва бързи печалби.

Юристи вече изразиха съмнения дали аргументите на Мъск, съсредоточени около предполагаемо нарушение на договора, ще издържат в съда. Но това вече доведе до отваряне на вътрешните конфликти на компанията относно нейната необичайна структура на управление, колко „отворена“ трябва да бъде тя по отношение на своите изследвания и как да преследва това, което е известно като общ изкуствен интелект.

Все още има много мистерия относно това какво е накарало OpenAI внезапно да уволни своя съосновател и главен изпълнителен директор Сам Алтман през ноември 2023 г., само за да се върне дни по-късно с нов борд. OpenAI се свърза с адвокатската кантора WilmerHale, за да разследва какво се е случило, но не е ясно колко широк ще бъде обхватът ѝ и до каква степен OpenAI ще публикува публично констатациите си.

От друга страна, тесните бизнес връзки на OpenAI с Microsoft са предизвикали проверка от страна на антитръстовите регулатори в САЩ и Европа. Microsoft инвестира милиарди долари в компанията и включи огромната си изчислителна мощ, за да помогне за изграждането на AI модели. Софтуерният гигант също така си осигури изключителни права за внедряване на голяма част от технологиите в продуктите на Microsoft.

За разлика от сливането на голям бизнес, такива партньорства не предизвикват автоматично правителствен преглед. Но Федералната търговска комисия иска да знае дали подобни договорености „позволяват на доминиращите фирми да упражняват неправомерно влияние или да получат привилегирован достъп по начини, които биха могли да подкопаят лоялната конкуренция“, посочва председателят на FTC Лина Хан.

Федералната търговска комисия очаква и отговор на „задължителни нареждания“, изпратени до компании като Anthropic и неговите собствени поддръжници на облачните изчисления, Amazon и Google – изисквайки от тях да предоставят информация за партньорствата и вземането на решения около тях. Отговорите на компаниите се чакат следващата седмица. Подобен контрол се провежда също в Европейския съюз и Обединеното кралство.

Писатели на бестселъри, автори на нехудожествена литература, вестник „The New York Times“ и други медии съдиха OpenAI за твърдения, че компанията е нарушила законите за авторското право при изграждането на AI големи езикови модели, които захранват ChatGPT. Няколко от съдебните дела са насочени и към Microsoft. Асошиейтед прес възприе различен подход при осигуряването на сделка миналата година, която дава достъп на OpenAI до текстовия архив на AP срещу неразкрита такса.

OpenAI твърди, че практиката ѝ за обучение на AI модели върху огромни писания, намерени в интернет, е защитена от доктрината за „честна употреба“ на закона за авторското право. Федералните съдии в Ню Йорк и Сан Франциско сега трябва да сортират доказателства за вреда, посочени от множество ищци, включително Джон Гришам, комедиантката Сара Силвърман и автора на „Игра на тронове“ Джордж Р. Р. Мартин.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...