В дискусия за лидерството и бъдещето на технологиите се включиха изпълнителните директори на най-големите IT компании у нас – Hewlett Packard Enterprisе, VMware, BULPROS, Oracle, Konica Minolta, Upnetix и Microsoft. Дебатът беше част от Международния форум Sharks in IT / Tech Summit, организиран от b2b Media в Sofia Tech Park.

„В днешно време този, който владее IT технологиите, всъщност е днешният лидер и неговата личност по никакъв начин не бива да се свързва с определен шаблон. Искам да припомня една своя формула - всъщност лидерството е равно на иновации плюс инвестиции”. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев при откриването на Международния форум Sharks in IT / Tech Summit, организиран от b2b Media.

Според Ираван Хира, генерален мениджър на Hewlett Packard Enterprisе основно предизвикателство при лидерството е да се предизвика увереността, че не само технологиите, но наистина хората правят разликата.

Ираван Хира

„За съжаление живеем в такива времена, където казваме, че технологията прави разликата. Вчера чух за история, в която в една детска градина са правили постановка и в нея се разказва как роботите и изкуственият интелект помагат на хората, но в един момент роботите превземат света и по средата на приказката се разбира, че хората не успряват да се справят. Разбира се, цялата тази история завършва с един хубав край, където се намира място за хората. Но този пример от детската градина и тази история е показателна за това, което се случва и при нас. Навлизаме във времена, където технологиите започват да заместват хората, но въпреки това голямата разлика правят хората. Предизвикателството за мен, като човек, който работи в голяма компания, е че хората си казват „то зависи от компанията“, или ако са в малка компания „ние сме много малки - няма как“. Истината е, че хората правят промяната, хората правят компанията”, коментира Хира.

Според Георги Александров, управляващ мениджър на Oracle Bulgaria когато говорим за лидерство, това е една изключително модерна тема, но всеки има предизвикателства пред себе си.

Георги Александров,

„Аз представлявам една голяма американска компания. Едно от най-големите предизвикателства е това да преведем изключително ясната визия на компанията, която се спуска разбира се от централата в САЩ към местния пазар и да скъсим разликата между голямата визия и нашата реалност“, коментира Александров. По думите му всички обичаме да говорим за визия, за страхотни технологии. Но е добре да се запитаме: каква е ползата за местната икономика, местния бизнес и пазар? Нашето най-голямо предизвикателство е да сближим тези две неща.

Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS заяви по време на дебата: „Лидерът е този, който има такава визия и такива планове, с които да успее да мотивира, да ентусиазира, да вдъхнови и да събуди пламъка в хората. Да им помогнеш да направят големи постижения. Това за мен е лидерство. В нашата компания, за радост, успяхме да го направим това в последните 7-8 години. Само с добър мениджмънт или само с лидерство не се случват нещата, истината е някъде по средата.”

Според Елена Дречева, изпълнителен директор на Konica Minolta Business Solutions Bulgaria: „Предизвикателствата пред лидерството днес са много. В допълнение на казаното до момента, превеждането на визията в изпълнение е по-голямото предизвикателство. Да създадеш лидери сред колегите си също е предизвикателство. Да създадеш култура, в която хората да участват в иновацията, която компанията ти се опитва да създаде, също е предизвикателство. На българския пазар предизвикателствата мисля, че са малко повече от гледна точка на това, че средата, в която работим, е малко по-различна от тази, в която колеги от други държави работят, но това прави нещата по-интересни и победите по-сладки.”

Елена Дречева
По преценка на Калин Димчев, управляващ директор на Microsoft Bulgaria: „Един от аспектите на лидерството, е това как един лидер дава добавена стойност на своята корпорация, към служителите, екипите в корпоративната среда и съответно към акционерите на компанията.

„Това е един кръг от интереси, който един лидер всеки момент трябва да следи и да взема най-правилните решения. Едно от нещата, които имат най-голямо влияние в тази сфера, е дигиталната трансформация в днешни дни. Тъй като дигиталната трансформация влияе във всеки един аспект на нещата, които правим: влияе на бизнеса, на подобряването на процесите, на начина на работа на служителите, на начина, по който клиентите виждат продуктите. Също така технологиите и дигиталната трансформация могат да променят околната среда, природата, в която живеем, свързано е дори с един аспект като екологията. Важна е информация, която се обработва и съответните решения, които се вземат в различни области. Така че лидерството в днешни дни има много аспекти, но при всички положения дигиталната трансформация е в основата на правилните решения и на добавената стойност във всяка една област”, заяви Димчев.

Веселин Арнаудов, ръководител развитие на иновациите във Vmware на свой ред коментира: „Може би лидерът е обект на сцената. Когато става дума за технологиите, той се опитва да запали жар в хората за нещо ново. Всъщност предизвикателството е, че лидерът в днешно време трябва да притежава качествата на един добър партньор.“

В презентациите на събитието бяха коментирани още актуални теми от света на високите технологии като: Интернет на нещата, Облачните услуги, Изуственият интелект, Дигитализацията, иновациите и новите концепции от IT сектора.

 

Вижте още: