Новите стратегии и партньорства в индустрията с микрочипове

С натрупването на все повече затруднения във веригите за доставки заради военните действия в Украйна, достъпността на компаниите до изключително важни технологични компоненти е поставена под сериозно изпитание. От една страна, много сектори се борят с недостига на полупроводникови елементи, а от друга – бизнесът изпитва непрестанна необходимост от подобряване на показателите на този тип продукти.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър и шефът на Samsung Electronics Лий Дже Йонг са се срещнали този понеделник в Южна Корея, за да обсъдят бъдещото сътрудничество между двете компании. Двамата са разговаряли помежду си за чипове памет от следващо поколение, силициеви елементи за компютри и мобилни устройства, ситуацията пред полупроводниковия бизнес и за други актуални теми. Не е много ясно какво точно е наложило срещата между двама толкова високопоставени лидери в бранша. Ясно е обаче, че
 Гелсингър е отлетял за Сеул веднага след участието си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Официалната информация е оскъдна, но повдига очакванията за сериозно сътрудничество между тези двата технологични гиганта, произвеждащи микрочипове. Освен това само преди седмици стана ясно, че Пат Гелсингер е предприел работно посeщение до Тайван, където са фабриките на TSMC. Това потвърждава съмненията, че компанията търси външни партньори, за да възстанови позициите си в технологичната индустрия.

Междувременно съвсем наскоро Samsung представи нов план за инвестиция от 350 милиарда долара в бизнеса си и създаване на десетки хиляди нови работни места през следващите пет години. Въпреки несигурната икономическа среда , изострена от дългосрочните проблеми с веригата за доставки и войната в Украйна, южнокорейският конгломерат заяви, че ще инвестира 450 трилиона вона (356 милиарда долара) до 2026 г., предимно в основни бизнеси като производство на чипове и биофармацевтика. По-голямата част от средствата ще бъдат насочени в Южна Корея, а компанията планира да се разширява с 16 000 души годишно.

От гледна точка на потребителските услуги, Samsung смята да засили своето развитие на 6G – следващото поколение безжични телекомуникационни технологии. Това стана ясно само няколко дни след като президентът на САЩ Джо Байдън посети фабриката за полупроводници на Samsung по време на посещението си в Азия. „Толкова голяма част от бъдещето на света ще бъде написано тук, в Индо-Тихоокеанския регион, през следващите няколко десетилетия“, заяви Байдън, разглеждайки завода в Южна Корея.

Не само компаниите обаче преосмислят своите краткосрочни стратегии. В края на месец май правителството на Испания одобри план за над 12 милиарда евро за подпомагане на производството на полупроводници и микрочипове в страната до 2027г. Той ще включва и финансиране на научноизследователска и развойна дейност със субсидия от 1,1 милиарда евро. Планът предвижда подкрепа за испански компании в стратегически проекти, разработени на европейско ниво. „Липсата на подкрепа, ангажираност, визия или дори съгласувана стратегия са някои от причините, поради които индустрията на чипове няма сериозно присъствие в Испания досега“, заяви министърът на икономиката Надя Калвино. Тя добави, че желанието на правителството е страната да играе все по-важна роля в тази област.

Вижте още: