Непосредствено преди World Backup Dayна 31 март, компанията Acronisобяви резултатите от проведено от неяпроучване 2019 World Backup Day Survey за 2019 относно навиците за защита на данните на потребителите по целия свят. Те показват, че 65.1% от анкетираните потребители са заявили, че или те, или член на тяхното семейство са загубили данни през изминалата година, като резултат от случайно изтриване, проблем с хардуера или софтуера – скок от 29.4% от предходната година.

За първи път в своята 4-годишна история, проучването на Акронис за World Backup Day също показа, че почти всички потребители (92.7%) са правили резервни копия на техните компютри – увеличение с повече от 24.1% спрямо миналата година и най-голямото увеличение спрямо същия период на предходната година.

“На пръв поглед, тези две констатации може да изглеждат напълно несъвместими – как могат да бъдат изгубени повече данни, ако почти всеки прави резервно копие,” каза James Slaby, Директор кибер защита на Acronis. “И все пак, има предположения, защо тези цифри в проучването изглеждат по този начин. Хората използват повече устройства и получават достъп до данните си от повече места, отколкото в миналото, което създава повече възможности за загуба на данни. Те могат да направят резервно копие на лаптопа си, но ако не са правили резервно копие на данните от смартфона си, който са забравили в такси, те все пак ще изгубят данни.”

Проучването на Acronisза  2019 World Backup Day беше насочено към потребителите в САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Полша, Испания, Франция, Япония, Сингапур, България и Швейцария – като анкетирани потрибители за първи път са и бизнес потребителите. Увеличаващият се брой на изпълнителни директори, директори по информационни технологии и други ръководители, които губят работните си местав резултат на фактически нарушения, онлайн атаки и проблеми в информационните технологии, накараха Acronis да включи техните проблеми и практики в изследването.

Добавянето на бизнес потребители разкри няколко разлики в това, как и защо потребителите и корпорациите защитават своите цифрови активи.

Само 7% от потребителите дори не се опитват да защитят своите данни

Броят на устройствата, използвани от потребителите, продължава да се покачва, като 68.9% от домакинствата съобщават, че имат три или повече устройства - включително компютри, смартфони и таблети. Tова е с 7.6% повече от 2018.

Като се има предвид количеството на използваните данни и историите за хора, които губят домовете си при пожари и наводнения, многобройните рансъмуер атакии увеличаването на броя на направените резервни копия предполага, че потребителите поне се опитват да защитят своите данни. Тази година само 7% от потребителите казват, че никога не са правили резервно копие в сравнение с миналата година, когато почти 1/3от анкетираните (31.4%) не са направили резервно копие на личните си данни.

Те също така съобщават, че ценят своите данни повече, като 69.9%съобщават, че биха платили повече от $50, за да си върнат изгубените файлове, снимки, видео и т.н. Миналата година по-малко от 15% биха платили толкова много.

За да защитят данните си, 62.7 процента от потребителите ги държат близо до тях, като правят резервно копие на външен хард диск(48.1%) или на дял на твърдия диск (14.6%). Само 37.4% използват облачно/хибридно съхранение.

Липсата на одобрението на облака представлява друго очевидно разединяване. Докато потребителите твърдят, че достъпът до данни е най-голямата полза от създаването на резервни копия, по-голямата част от тях казват, че искат “бърз и лесен достъп до създадените резервни копия, където и да се намират” повече от всички други характеристики. И все пак, малко повече от 1/3от тях се връщат обратно към облака, което ще им даде възможност за достъп до файловете от всяко място.

Видът на данните, от който потребителите са най-загрижени, че могат да загубят, са контакти, пароли и друга лична информация (45.8 %), следвани от медийни файлове като снимки, видео, музика и игри (38.1%).

По-малко от половината потребители знаят за онлайн атаките, които застрашават техните данни, като рансъмуера (46%), cryptomining malware(53%) и атаките на социалния инженеринг (52%), използвани за разпространение на зловреден софтуер. Обучението по отношение на тези опасности изглежда бавно, тъй като броят на потребителите, които знаят за рансъмуера, е нараснал едва с 4% от миналата година.

Компаниите агресивно защитават данните в облака

Тъй като срив в продължителност на един час струва около $300 000 загуби за бизнеса, корпоративните потребители ясно знаят стойността на техните данни. И тъй като от ръководните кадри се изисква по-голяма отговорност относно защитата на техните данни, те проявяват все по-голям интерес.

Това помага да се обясни защо бизнес потребителите, които взеха участие в проучването на Acronis, са вече подготвени да защитят своите файлове, приложения и системи - като цитират безопасносттаи сигурността на техните данни като предимства, които са най-важни за тях.

В проучването за 2019 година за първи път бяха включени компании, а отговорите дойдоха от организации с различни размери - 32.7% от малки бизнеси с под 100 служители, 41.0% бяха от средни бизнеси с между 101 и 999 служители и 26.3% бяха от големи бизнеси, в които работят 1 000 души или повече.

Независимо от размера на компанията, повечето правят защитата на своите данни приоритетно, като създават резервни копия на своите данни месечно (35.1%), седмично (24.8%) или ежедневно (25.9%). В резултат на това, 68.7% заявяват, че не са претърпели загуба на данни през изминалата година, което да довежда до принудително спиране на работния процес.

Тези компании също са наясно с най-новите рискове за техните данни, поради което съобщиха, че или са обезпокоени, или са силно загрижени за рансъмуера (60.6%), криптоджакинга (60.1%) и атаките от социалния инженеринг (61.0%).

На практика, бизнеси с различни мащаби разчитат на облачните резервни копия, като 48.3% използват само облака и 26.8% използват комбинация от локално и облачно съхранение на резервни копия.

Представяйки своите притеснения относно защитата на данни, тяхното доверие в облака е разбираемо. Това е така, защото  безопасното („надеждни резервни копия, така че данните винаги да са на разположение за възстановяване“), резервно копиране на данни извън обекта гарантира, че техните данни оцеляват, дори ако има пожар, наводнение или природно бедствие, които унищожават техните офиси. По отношение на сигурността, („защитени данни срещу онлайн заплахи и киберпрестъпници“) облакът осигурява буфер, през който подобни атаки на зловреден софтуер трудно преминават.

Защита срещу нов злонамерен софтуер

Тъй като съвременните заплахи за данните продължават да се развиват изключително бързо, както физическите лица, така и компаниите трябва да търсят сигурни решения за защита на данните, които осигуряват пълната защита - включително гъвкави локални, хибридни и базирани на облака архиви и активни анти-злонамерени софтуерни решения.

Само решенията за архивиране на Acronis–Acronis Backupза организации иAcronis True Image  за индивидуални потребители - включват активна защита, базирана на изкуствен интелект, срещу рансъмуер, която открива и спира рансъмуера в реално време и автоматично възстановява всички засегнати файлове. Технологията е толкова ефективна, че е спряла 400 000 атаки на рансъмуер миналата година.

Най-новата версия на тази интегрирана защита, наречена Acronis Active Protection, наскоро бе подобрена, за да разпознава и спира зловреден софтуеркато криптомайнинга. Добавената през есента на 2018 г. актуализирана защита предотврати десетки хиляди криптомайнинг атаки в рамките на първия месец, в който защитата беше пусната на пазара.

Препоръки по случай  World Backup Day 

Независимо дали сте загрижени за личните файлове или осигуряването на  приемственост на бизнеса на Вашата компания, Acronisима четири основни препоръки, за да защитите данните си:

  • ·Винаги създавайте резервни копия на важни данни. Съхранявайте резервните копия локално (така, че да са достъпни за бързи и чести възстановявания) и в облака (за да имате всичко, ако пожар, наводнение или бедствие сполетят Вашите офиси).
     
  • ·Уверете се, че Вашата операционна система и софтуерът ви са актуални. Разчитането на остаряла операционна система или приложения означава, че липсват ъпдейти, което помага на киберпрестъпниците да получат достъп до системата ви.
     
  • ·Пазете се от подозрителни имейли, връзки и прикачени файлове. Повечето заразявания, причинени от вируси и рансъмуер, са резултат от използването на техники за социално инженерство, за да заблудят нищо неподозиращите лица да отварят заразени прикачени файлове в имейли или да кликват върху връзки към уебсайтове, които са хост на зловреден софтуер.
     
  • ·Инсталирайте антивирусен софтуер и активирайте автоматичните актуализации, така че системата ви да е защитена срещу най-новите видове вируси. Потребителят на Windows следва да потвърди, че Windows Defender е включен и актуализиран.

Научете повече за това как можете да защитите данните си на https://www.acronis.com/en-us/promo/world-backup-day/.

Прочетете повече за резултатите от проучването тук: www.acronis.com/en-us/blog/posts/world-backup-day-2019-survey-results.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...