Progress обяви днес пет тенденции, които ще бъдат водещи в областта на високопродуктивните платформи за създаване на приложения. През 2019 г. този тип платформи ще помогнат на организациите да се справят успешно с постоянно увеличаващите се изисквания на клиентите и потребителите към приложенията. Те ще променят начина, по който компаниите гледат на традиционните системи за разработка с малко код (low code development).

Тенденциите включват:

1.Навлиза следващото поколение платформи за висока продуктивност

Вендорите на традиционните системи за създаване на приложения с малко код се опитват да пре-проектират монолитните си платформи.В същото време обаче, платформите за висока продуктивност, които са създадени да бъдат „cloud-native“ имогат да поддържат безсървърност и микроуслуги, набират скорост. Наличието на безсървърност и възможност за създаването на приложения с малко код ще помогне на организациите да осигуряват гладко и унифицирано преживяване през всички комуникационни канали. Така ще успеят да отговорят на постоянно нарастващите очаквания на потребителите, без да назначават допълнително разработчици. Ще могат да разчитат на екипите от JavaScript разработчици, с които разполагат.

2.Автоматизираното машинно самообучение е част от ежедневния жизнен цикъл на разработката на приложения

Възможностите, които платформите за висока продуктивност носят, ще надскочат традиционния жизнен цикъл на разработването на приложения. Това ще се случи чрез възможността за поддръжка на автоматизиран жизнен цикъл на управление на данните (Data Science Lifecycle). Платформите ще се погрижат за тежките процеси, необходими за подготовка на данните, както и за инженерството на функционалностите. Те ще могат да сглобяват селекция от модели и да отговарят за пускането и управлението им. Прогнозните резултати ще засилят преживяването с приложението на база интелигентност. Това ще елиминира рутинната потребителска активност, като в същото време ще сигнализира при необходимост от човешка намеса.

3.DesignOps улеснява съвместната работа с дизайнерите 

DesignOps, заедно с DevOps, ще се превърне в първокласна функционалност на високопродуктивните платформи за разработка на приложения. Така дизайнерите ще могат да използват инструмент по свой избор – без значение дали това е Sketch, UXPin или Adobe – което ще осигури двупосочен DesigntoCode подход. Навлизането на DesignOps ще доведе до създаването на „pixel perfect” приложения и ще оптимизира итерациите между дизайнерите и разработчиците. DesignOpsсъщо ще засили съвместната работа между дизайнерите, разработчиците, DevOps и специалистите по данни. 

4.Фокусът върху „cloud-native“ и микроуслуги ще спомогне за модернизирането на наследствените системи

Организациите ще използват „cloud-native“ платформи за висока продуктивност, които поддържат микроуслуги и безсървърност, като основа за постоянната миграция на наследствените системи. Могат да се използват различни архитектурни модели за пренасяне на работния поток по дадено приложение в „облака“, без да е необходимо да се местят всички източници на данни или свързани системи. Организациите могат постепенно да пренасочат критичните си и широко използвани части от монолитната си база код и да ги представят като услуги в съвременните приложения.

5.Единен подход, базиран на JavaScript, оптимизира работния поток на разработката на приложения

За да отговорят на очакванията на потребителитеза по-достъпни приложения, високопродуктивните платформи ще се отдръпнат от Cordova/PhoneGap и ще се насочат изцяло към full-stackJavaScript. Такате ще предоставят единен подход за създаване на респонсивни уеб и прогресивни уеб приложения (PWA) и поддръжка за „native“ мобилни iOS и Android приложения. Платформите ще разширят поддръжката с включването на чатботове с изкуствен интелект и ще направят добавената и виртуалната реалност по-достъпна.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...