На 21-ви октомври в рамките на специално събитие с подкрепата на VMware Bulgaria беше открит местен клон на международната нестопанска организация, подкрепяща жените с интерес в сферата на програмирането, WomenWhoCode (Жени, които пишат код). По време на събитието бяха представени и директорите на локалния клон на организацията Ваня Кирицова, старши мениджър информационен дизайн, VMware Bulgaria и Евелина Крумова, продуктов мениджър, VMware Bulgaria. 

„Изключително сме развълнувани от факта, че днес откриваме в България представителство на една от най-активните и влиятелни световни организации, подпомагащи кариерното израстване на жените в софтуерната индустрия. Както всички знаем, недостигът на кадри е основното предизвикателство пред ИТ компаниите в България. Вярваме, че създаването на възможности за реализация и развитие на жените в технологичния сектор, ще помогне да променим тази негативна тенденция.“ споделя Диана Стефанова, управляващ директор, VMware Bulgaria.

“VMware е глобален партньор на WomenWhoCode, като компанията ни е помогнала да бъдат разкрити клонове на организацията в Бангалор (Индия), Пекин (Китай) и Пало Алто (Калифорния). Сега това се случва и в България, където се намира и най-големият R&D център на VMware в Европа. Разнообразието в екипите на VMware винаги е било ключова съставка за успеха на компанията в световен мащаб. Убедена съм, че с тази инициатива ще създадем среда, в която все повече дами ще намерят вдъхновение и успешни модели за развитие в ИТ сферата. “казва Ваня Кирицова, старши мениджър информационен дизайн, VMware Bulgaria.

Според статистика на Women Who Code все повече жени, заети в ИТ сферата, имат нужда от перспективи за развитие и ролеви модели на жени лидери в индустрията, за да бъдат по-успешни в работата си. Данните показват, че компаниите, които имат високо представителство на жени на изпълнителни и мениджмънт позиции постигат с 34% по-добра възвръщаемост на инвестициите сравнено с компании с ниско представителство на жени в управленския състав. Очаква се до 2020 година в ИТ в световен мащаб да бъдат отворени 1.4 милиона работни позиции за софтуерни инженери, но според прогнозите 1 милион от тях няма да могат да бъдат запълнени чрез традиционните канали за наемане на кадри.

„Нашата организация свързва жените инженери по света с други жени и лидери като ги обединява около идеята, че ИТ светът е много по-добър с жени в него.“ казва Алейна Пърсивал, изпълнителен директор на WomenWhoCode.

WomenWhoCode функционира изцяло на доброволни начала, като от 2011-та година до сега под нейна егида са организирани над 4200 безплатни събития с техническа насоченост по целия свят, раздадени са повече от един милион щатски долара под формата на стипендии за образование и билети за технически конференции. Членовете на WWC са инвестирали над 50 000 часа в презентиране и обучение на технически теми, както и менторинг за развиване на лидерски умения.

Българският клон на WomenWhoCode ще подкрепя целите на глобалната организация, които са свързани с насърчаване на професионалното израстване на жените в ИТ чрез развиване на техните технически и лидерски умения, като в същото време работи за промяна на съществуващите стереотипи, че инженерството е мъжка професия. За целта местният клон ще организира ежемесечни безплатни събития за дамите с интерес в технологиите с участие на жени експерти в различни ИТ области. Първата инициатива ще се проведе на 24 ноември в офиса на VMware Bulgaria, като темата ще бъде свързана с Machine Learning. Събитието ще бъде обявено на страницата на организацията на WomenWhoCode и платформата Meet-up.

Сред лекторите на събитието бяха Алейна Пърсивал, изпълнителен директор на WomenWhoCode;. Диана Стефанова, управляващ директор, VMware Bulgaria; Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите и инициатор и основател на гражданска платформа MoveBG, както и други представители на ИТ сектора в страната.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...