С успех премина Олимпиадата по програмиране, организирана от Schwarz IT България и гимназията по компютърни технологии в Правец

В третото издание на състезанието, което се проведе след две години пауза, се включиха около 50 ученици

На 17 март се състоя третото издание на Олимпиадата по програмиране в Правец. Събитието се организира съвместно от Schwarz IT България и Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в града и се проведе в сградата на училището. Участваха около 50 ученици от 10-и и 11-и клас на гимназията. Те решаваха няколко алгоритмични задачи. Екипът на Schwarz IT България има ангажимента да провери и оцени задачите и да отличи най-добре представилите се. Награждаването е предвидено за след една седмица. Като част от партньорството с гимназията в Правец Schwarz IT България спонсорира и оборудва специална зала за интерактивни обучения, където се провежда олимпиадата. Тазгодишното ѝ издание идва след пауза от две години заради ограниченията на пандемията.„Вече няколко години си партнираме с гимназията по компютърни технологии в Правец. Заедно имаме две успешно проведени олимпиади, а четирима ученици, които преминаха през стаж при нас, станаха наши колеги“, каза Мартин Иванов, мениджър отдел Web Development в Schwarz IT България. „Да споделяме опит в областта на IT технологиите с младите хора и да ги мотивираме да се развиват в тази сфера е една от водещите каузи на Schwarz IT България“, посочи той.

Олимпиадата по програмиране е част от стажантска програма на Schwarz IT и Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Най-добрите участници получават възможност да станат стипендианти на компанията до края на своето гимназиално обучение и да започнат едногодишен стаж. През това време те преминават през обучение с персонален ментор. След като завършат, имат възможност да постъпят на редовни позиции като Junior Developer-и по реални проекти. Като част от програмата Schwarz IT организира също лекции с гимназистите по теми, свързани с технологиите HTML и CSS, а също и с Java Script.

Вижте още: