Министър Божанов:България ще предложи на ЕС мерки за регулиране на дигиталния свят

„С увереност мога да кажа, че България не е в състояние на кибервойна и няма силно завишен фон на киберактивност. Въпреки това, тази тема е един от приоритетите на Минстерство на електронното управление“. Това обяви министър Божидар Божанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството под надслов „Мястото на България в новия свят - рискове и стратегии“, организирано от в.“Капитал“.„В момента ЕС работи по приемането на серия актове за регулиране на дигиталния свят, включително и на социалните мрежи. България има конкретни идеи и предложения, като регулиране на системите за препоръчване на съдържание, което е сърцето на проблема, защото страната ни е на фронта на дезинформационната кампания и ще ги наложим в рамките на европейската дискусия и европейските регламенти“, допълни още министърът. Той подчерта, че министерството ще работи за прозрачност, която ще показва, защо Фейсбук е преценил, че трябва да ни препоръча определена новина и по какви параметри.

„Ще изискаме от Фейсбук да включат в своя алгоритъм факторите, свързани с неавтентично поведение, финансирано най-често от вражеска държава. Това не включва анализ на съдържанието. Нито Фейсбук, нито което и да е правителство могат да казват кое е истина и кое не е, каза Божидар Божанов. И допълни, че хибридните атаки не са регулирани със закон и нито една институция няма правомощията да се заеме с тази тема. Министерство на електронното управление е припознало тази политика по две линии – киберсигурност и информационно общество.

Минстърът заяви, че друг основен приоритет е администрацията да бъде дигитализирана, а процесите – оптимизирани.“ Без електронна идентичност, няма електронно управление. Ако гражданите нямат безплатно, лесно и удобно и приложимо навсякъде средство, с което да се представят, кои са те пред интернет страниците на държавата,електронното управление не може да запали“, категоричен беше Божидар Божанов.

Вижте още: