Apple представи нови устройства и продължава познатата си стратегия
На първото си продуктово събитие за годината, което се състоя на 8 март, Apple представи модернизиран iPad Air, нов настолен компютър и нов мощен чип за Mac. Но определено най-очакваният продукт беше третата версия на бюджетния iPhone SE, който вече е с достъп до 5G мрежи.

Както се очакваше, компанията не прави драстична промяна в цената на телефона, като има повишение от 30 долара – така новият iPhone SE ще се предлага за 429 долара в САЩ.

Когато Apple пусна предишната втора версия на iPhone SE през април 2020 г., бюджетният смартфон изглеждаше много подходящ за момента. Глобалната пандемия беше в първите си дни и милиони домакинства се бореха със загуба на работа и финансова несигурност. До голяма степен потребителите си останаха вкъщи, съответно можеха да направят компромис с липсата на някои екстри типични за смартфоните от по-висок клас.

Стратегията на компанията е да привлече колкото се може повече потребители на други брандове, предлагайки им един по-достъпен за тях продукт, който да ги направи лоялни към екосистемата на Apple. Неколкократното „възкресяване“ на познатия дизайн на iPhone 8 и поставяне на най-новия микропроцесор на всеки негов наследник от серията SE направи чудеса за Apple на пазари като Индия, където компанията успя да спечели нови потребители и да увеличи пазарния си дял. Очевидно и тази година от екипа не залагат на редизайн, но пък подобряват телефона чрез добавяне на 5G технология и по-добра камера.

На събитието бяха представени и нови настолни компютри – Mac Studio и Studio Display, които ще използват чипове M1 Max и M1 Ultra. Благодарение на тях Mac Studio има поразително малък форм-фактор - само 7,7 инча на 3,7 инча. Освен това ще бъде по-тих, по-бърз и по-енергийно ефективен от други Mac компютри от високия клас. Очаква се Mac Studio с M1 Ultra да бъде с 90% по-бърз от мощния 16-ядрен Mac Pro на компанията.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук представи „новия, още по-удивителен iPad Air“, който разполага с чип M1 – същият вътрешен процесор използван в iPad Pro, както и 5G възможности и обновена предна камера. Кук даде началото на събитието, като показа новото съдържание, което ще бъде достъпно на Apple TV+ по-късно тази година.

През януари технологичният гигант отчете рекордни приходи по време на изключително важното празнично тримесечие, което беше отчасти следствие на повишеното търсене на най-новата гама висок клас мобилни устройства на компанията.

Вижте още: