ТikTok ще бъде разследвана от група прокурори в САЩ
Група от главни прокурори в САЩ е започнала разследване срещу популярната платформа TikTok, позовавайки се на потенциално вредно въздействие на социалната мрежа върху живота на децата. Щатските прокурори на Масачузетс, Флорида, Кентъки, Калифорния, Ню Джърси, Тенеси, Върмонт и Небраска поеха водещата роля и изразиха сериозни опасения в свои изказвания.

Разследването разглежда потенциалните психически и физически рискове за деца, използващи платформата, която е собственост на китайската компания ByteDance и се посещава от над милиард души по света. Екипът ще се фокусира върху методите, които TikTok прилага, за да привлече ангажираността на младите потребители и да увеличи времето им, прекарано с приложението.

„Тъй като децата и тийнейджърите вече се борят с проблеми като тревожността, социалния натиск и депресията, ние не можем да позволим на социалните медии да навредят допълнително на тяхното физическо здраве и психическо благополучие“, каза в изявление Мора Хийли, главният прокурор на щата Масачузетс.

От TikTok отговориха, че са добавили нови мерки за безопасност и поверителност, насочени към защита на потребителите-тийнейджъри. „Ние полагаме дълбоки грижи за изграждането на потребителско изживяване, което помага да се защити и подкрепя благосъстоянието на нашата общност и оценяваме, че главните прокурори се фокусират върху безопасността на по-младите потребители“, се казва в изявление на компанията.

Съобщението за разследването дойде ден, след като президентът Джо Байдън спомена за „разяждащо въздействие“ на социалните медии върху младите потребители и необходимостта от по-голяма защита на подрастващите. Президентът разгледа темата в своето обръщение за състоянието на Съюза, призовавайки Конгреса да приеме закони, регулиращи поверителността и рекламата към децата. Припомняме, че Facebook (сега Meta) се оказа в центъра на изслушванията в Конгреса миналата година след съобщения, че съзнателно игнорира вътрешни изследвания за ефекта на Instagram върху психичното здраве на тийнейджърите. Компанията на Зукърбърг също е изправена пред подобно разследване от главните прокурори на отделните щати, тъй като темата се коментира все по-интензивно в последно време

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...