Телерик Академия обявява старта на нова трейнинг програма за мениджъри в технологичния сектор

Upskill Team Leadership e първата публична програма, създадена и валидирана от ИТ лидери за тийм лидери в ИТ.

Телерик Академия - водещата трейнинг компания за летящ кариерен старт и успешна реализация стартира с изцяло нова програма Upskill Team Leadership. Тя е създадена и валидирана от доказани лидери в технологичната индустрии и ще бъде водена от специалисти с богат опит в български и международни ИТ компании с утвърдени модели на лидерство и управление, като Telerik, Apple, Uber, Dext, Roblox, BrightCap Ventures и Skyscanner. Програмата е първият публичен трейнинг специфично насочен към технологични специалисти, които преминават или наскоро са преминали към мениджърска роля.

След края на програмата участниците ще имат както нужните познания за ефективно ръководене на технологични екипи, така и отлично разбиране за бизнес процесите.

„След липсата на достатъчно и добре подготвен талант, следващата болка, която най-често чуваме от компаниите, е свързана с липсата на добре подготвени мениджъри на първо и средно ниво. Обикновено се повишават професионалисти в мениджъри заради задълбочените технологични познания, а новата роля изисква изцяло нов арсенал от умения и знания, които повечето учат сами и в движение. С новата програма искаме да създадем платформа, която да постави основите на изцяло ново поколение професионални мениджъри, с технологични и ръководни умения с най-висок стандарт. Спряхме се на Александър Попов и Серж Ованесян като водещи трейнъри в програмата, защото са признати в общността лидери с 15-20 годишен международен опит в ИТ индустрията и с доказана философия за успешен мениджър в сектора.“- споделя Александра Мечкова – главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

Практически насочено обучение

Тримесечната цялостна програма за подготовка на тийм лидери в технологичната сфера има за цел да даде на бъдещи и настоящи мениджъри практически знания и умения, които да им помогнат в ролята на ръководители на екипи. В програмата са застъпени (през призмата на тех ролите) ключови теми като: управление на екипи, ефективна комуникация, стратегия за развитие на професионалисти, стратегии за планиране и изпълнение, метрики за отчитане на резултати, взимане на решения, управление на конфликти, делегиране и др.

Обучението дава възможност за обмяна на опит и добри практики едновременно с утвърдени специалисти в ИТ сектора и с другите мениджъри, участници в програмата. Водещите лектори са с изключително богат опит на лидерски позиции.

Александър Попов – член на борда на директорите, Аppolica, има над 20 години опит с технологични компании в ролята на лидер и инженер. През последните 10 години от кариерата си води екипи в бързорастящи бизнеси като Uber (България), Skyscanner (Великобритания, България) и Kayak (САЩ).

Телерик Академия обявява старта на нова трейнинг програма за мениджъри в технологичния сектор

Серж Ованесян – VP of Engineering, Dext, има над 15 години опит в технологичния сектор (вкл. и като част от екипа на Telerik и Data Solutions), където заема технологични и лидерски позиции. В последните няколко роли той участва в оформянето на инженерната организация, която задвижва успеха на Dext в света на счетоводството и бизнеса.
Към водещите трейнъри ще се присъединят и още утвърдени в сферата специалисти, сред които Димитър Димитров – Director of Infrastructure, Dext, Цветан Цветанов - Director оf Engineering, Roblox с опит като член на екипа на Apple, Георги Митов – Managing Partner, BrightCap Ventures, Хараламби Хараламбиев – Team Coach, Tochka 2.

Телерик Академия обявява старта на нова трейнинг програма за мениджъри в технологичния сектор

Прием до 12 август

Приемът в програмата е отворен до 12 август. Изисква се попълване на онлайн форма за кандидатстване през сайта на Академията и кратък тест. Някои от кандидатите могат да бъдат поканени и на интервю.

Тримесечното обучение стартира на 16 септември, а лекциите ще се провеждат два пъти седмично в онлайн формат. Това прави програмата подходяща да бъде съчетана с други работни и лични ангажименти. Практическият фокус на курса дава възможност и за компаниите да инвестират в развитието на служителите си, така че те успешно да преминат към следващата стъпка в кариерата си.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...