Вече е възможно издаването на електронни бели рецепти от смартфон или таблет

Всички лекари, които членуват в Български лекарски съюз (БЛС), вече могат да издават електронни бели рецепти от смартфон или таблет. Това стана възможно след като, по искане на Министерство на здравеопазването, „Информационно обслужване“ АД разработи и пусна в експлоатация мобилното приложение eRx. То бе представено от служебния министър на електронното управление Георги Тодоров и служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Всички наши усилия са насочени към максимално облекчаване на пациента, да спестим неговото време и разхождане по институциите“, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров. По думите му, с пускането на мобилното приложение еRx ще бъдат облекчени значително и общопрактикуващите лекари.

Министър Меджидиев благодари на Министерство на електронното управление и Информационно обслужване АД за активната работа и положените усилия в посока на електронното здравеопазване и опроверга критиките към служебния кабинет за спиране на процеса на дигитализация като подчерта, че тези практики и нововъведения ще продължат не само с това, което бе обект на днешната пресконференция.

Чрез мобилното приложение ще се издават бели рецепти от мобилно устройство, дори когато един лекар няма на разположение компютър. От всяка една точка, всеки един лекар ще може да изписва рецепта, която автоматично попада в електронното досие на пациента. Хартиената рецепта ще бъде запазена към момента, за да се даде възможността на всеки един човек да има достъп до здравеопазване.

Промяна ще има и при ТЕЛК-овата система в посока улесняване пътя на пациента и на медицинските лица. Вече е възможно да се изпраща електронно медицинско направление за ТЕЛК към регионалната картотека за медицинска експертиза. Към момента са издадени над 266 000 електронни направления за ТЕЛК. По този начин всички корупционни практики и забавяния ще бъдат сведени ди минимум.

До този момент през Националната здравноинформационна система се изписани над 28 млн. електронни рецепти, като 25 хил. от тях са „бели“ рецепти. .

Вижте още: