Очакваме тази седмица консулската ни служба в Москва да издаде 200-хилядната виза за руски турист, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев в предаването „Още от деня“ по БНТ 1. Той допълни, че това се случва 4 дни по-рано спрямо същия период на миналата година, което означава, че се движим с много бързи темпове.

Има дни, в които само консулството ни в Москва издава по 6000 визи дневно, стана ясно от думите на Ботев. Предстои България да открие нови консулски служби – например в Санкт Петербург. Ще отваряме консулство в Екатеринбург, обмисляме да присъстваме активно с консулски служби и в други региони на Руската федерация, където да генерираме сериозен туристически ресурс за България. Интересът на руските туристи към нашата страна е много голям, заяви още ресорният зам.-министър.

Ботев подчерта, че има ръст на туристите в почти всички масови дестинации в България. Ето защо са нужни преди всичко по-активна реклама на туризма и засилено маркетинг присъствие на туристическите борси и пазари, за да можем да реагираме своевременно, когато се тиражира не особено позитивна информация за страната ни. Често това не е обективно, а резултат от конкуренти на пазара, поясни зам.-министърът. Факт е, че към момента имаме голяма диверсификация на българския туристически пазар. На второ място именно сега е моментът да отправяме положителни послания, да присъстваме сериозно в медиите -  както в българските, така и в чуждестранните, категоричен  бе Ботев.

Той поясни, че с промените в Закона за туризма, който вече мина на първо четене в парламента, ще се уеднакви режимът за всички планински туристически курорти у нас. Няма да се налага инвеститорите да променят предназначението на земеделските земи и горските терени, така че да са урбанизирани под претекст, че се правят писти. Когато една територия стане урбанизирана, няма обратен ред в закона, по който тя може да бъде отново земеделска.

От концесионните такси 50% ще отиват в общините, които ще ги използват за благоустрояване и други дейности, което пък ще даде сериозен тласък на планинския туризъм, убеден е Ботев. Планинското богатство, което имаме, е действително уникално.  Но и най-хубавият закон, ако не бъде приложен от съответната администрация, ако няма интерес тази администрация реално да го въведе в действие, ще остане само на книга, заключи ресорният зам.-министър.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...