България е обявена за предпочитана дестинация за 2024 г. от Европейската асоциация на туроператорите

България е обявена за предпочитана дестинация за 2024 г. от Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ECTAA). Това обяви Даниела Стоева, зам.-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТAА) по време на годишната среща на организацията с местната власт в Пловдив. "Това е голям успех за България като туристическа дестинация, защото ще бъде цяла година във фокуса на най-големите туроператори и туристически агенции в Европа, която е най-важният ни и емитиращ пазар", каза Стоева. АБТТА е член на европейската организация, а самата Стоева представлява България в ECTAA.

Страната ни е обявена за първи път като предпочитана дестинация от европейската структура. През октомври 2024 г. годишната среща на ECTAA ще се състои в България като домакин. Тогава ще пристигнат членове и делегати от цяла Европа, обясни Стоева. По този начин ще се запознаят с българския туризъм.


"Държавата е длъжник на културния туризъм като дял от туристическия сектор, защото най-бавно се възстановява от Ковид пандемията и войната в Украйна", каза Даниела Стоева.

Според нея вече се работи за рекламата на културния туризъм от страна на Министерството на туризма. По отношение на възстановяването на културния туризъм, най-добре се справя Пловдив, след това е София, а далеч по-назад е Велико Търново. Нещата вървят във възходяща посока с бавни темпове и се надяваме на пълно възстановяване на сектора догодина, смята Стоева.

Тя очерта закостенелите проблеми в културния туризъм, които вече са се превърнали от години в системни такива.

Остаряло е управлението на музеите и довеждащата инфраструктура до тях, липсата на тоалетни, несъответствия в работното време и беседите. "Подценяваме културното си наследство, което е жалко", коментира Даниела Стоева. Освен това има стратегия за развитие на културния туризъм, която стои на трупчета.

Деветата годишна среща на АБТТА в Пловдив беше открита от Димитрина Горанова, председател на организацията, и Пламен Панов, зам.-кмет на Община Пловдив.

Вижте още:

Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара“ от 1 март 2024 г.Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията последните над 30 години.