Министър Христо Проданов обсъди развитието на туризма с руския посланик
На работна среща днес Министърът на туризма Христо Проданов обсъди развитието на двустранния туристопоток между България и Русия с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Н. Пр. Елеонора Митрофанова, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.

"Истински вярвам, че нашите взаимоотношения трябва да са добри, да се задълбочават и нашите два народа да поддържат тясна връзка. Това ще е гарант за успешното бъдещо сътрудничество в туризма", заяви министър Проданов. По думите му, Министерство на туризма ще работи активно за популяризиране на дестинация България пред руските граждани, Друг приоритет ще бъде възстановяването на интереса на българите към Руската федерация.

Министърът на туризма постави въпроса за подновяване на редовните линии от Русия до България, както и чартърите между двете страни. "Искрено се надявам, че руското правителство ще преразгледа ограниченията на авиосъобщенията и Ви уверявам, че аз и екипът ми сме насреща за съдействие, за да можем да решим този казус. За нас е важно туроператорите да имат сигурност и да плануват спокойно туристически пътувания", поясни Христо Проданов.

Беше обсъдена и възможността за подписването на Меморандум за разбирателство между министерства на туризма на двете държави.

Руският посланик Н. Пр. Елеонора Митрофанова изрази задоволството си от проведената среща. Тя акцентира, че има добри възможности за развитие на културно-историческия и поклоннически туризъм и в двете страни с наличието на множество културни сгради, религиозни обекти и места за поклонение. Необходимо е да се активизират установените канали на взаимодействие и сътрудничество, като сред тях е двустранната междуправителствена комисия, където туризмът неизменно е работна тема. Пандемията оказа негативен ефект между туристообмена между държавите и в посока възстановяване на двустранното сътрудничество ще се предприемат редица стъпки, като една от тях е активизиране на рекламните дейности на руския пазар.

По време на срещата бяха обсъдени и други теми. Сред тях са ускореното издаване на визи за руските граждани, които желаят да почиват у нас, както и важността от възстановяване на практиката за участие на руските градове и региони в туристически изложения и събития, свързани с туризма в България.

Подчерта се важността от засилване и на българското участие в руските туристически форуми. "Това ще помогне за утвърждаване на по-тясно взаимодействие между туристическия бизнес на двете страни, за представяне на големия туристически потенциал на Русия и България", заключи министър Проданов.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...