"Необходимо е да се създаде курортен ареал, който да регламентира курорта като териториална единица със собствена инфраструктура и специален статут, като идеята е да може да се самоуправлява. Важно е да има възможност да участва в управлението на средствата, които самият той е генерирал и с колективен управяващ орган. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, който  откри новия туристически сезон в курортен комлекс "Слънчев бряг".

В рамките на откриването на сезона се проведе и кръгла маса на тема: "Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност", организирана от Съюза на собствениците на Слънчев бряг, с председател Елена Иванова. Заедно със зам.-министър Ботев проблемите на българските курорти обсъдиха представители на туристическия бранш в страната, както  и медии в региона на Бургас. Участниците в кръглата маса поставиха редица важни въпроси, стоящи на дневен ред по отношение на статута на българските курорти и законовите регламенти на тяхното функциониране и финансова издръжка.

Трябва да се търси решение на проблемите, а това минава през приемането на единен закон, който да регламентира дейността на туризма, наложил се като  структуроопределяща индустрия в България. Тя генерира 13,6 процента от БВП на страната, участва в решаването на редица социални проблеми, сред които безработицата в малките населени места,  като за някои български общини  туризмът е единствената възможност за устойчиво икономическо развитие, допълни  заместник министър Ботев.

Заместник-министър Бранимир Ботев съобщи по време на срещата, че въпрос на броени дни е откриването на консулската служба на България в Екатерининбург, една от големите области в Русия. "Анализите ни показват, че можем да очакваме от тази голяма провинция около 70 хил. руски туристи да посетят страната ни". Той припомни, че от началото на годината отчитаме ръст на посещенията с цел ваканция и почивка от руски и украински туристи, а само преди седмица е издадена и 100 хилядната виза на руски турист от консулската служба на България в Москва. 14 процента повече са и издадените български визи в Украйна за месец  април тази година, спрямо същия период за 2013 г.

Зам.-министър Ботев провокира по време на конферецията представителите на медиите, като им постави задачка да открият роднините на първия чуждестранен турист – чехът от гр. Острава,Франтишек Силвестър, посетил на 6 юли 1959 г. новооткрития курорт "Слънчев бряг". Зам.-министър Ботев обеща, че ще предостави на роднините на първия чуждестранен курортист безплатна едноседмична почивка в България. "Това може да е една много добра реклама на България не само в Чехия, но и сред гражданите на Централна Европа", аргументира се Бранимир Ботев. Както и попита журналистите знаят ли кога е основан Слънчев бряг като курорт и им предостави интересната информация, че на 30 юни 1958 г. е прието Постановление на МС №120, с премиер Антон Югов за изграждане на "летовище", на което е дадено името Слънчев бряг. "И това  е рожденият ден на Вашия курорт. Направете от това хубаво събитие, защото 30 юни предстои. Започнете да го чествате и понеже първите туристи, които през 1958 г. посещават курорта са граждани на тогавашните Чехословакия и ФРГ, поканете посланиците на Чехия, Словакия и Германия на честването".

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че индустрията има нужда от самостоятелно министерство, което да се грижи ефективно и навременно да решава проблемите в туризма. Така заедно с подготвения и приет на първо четене в Народното събрание нов Закон за туризма в България, ще имат сигурността и спокойствието успешно да развиват туризъм в страната ни. Представителите на туристическия сектор обявиха готовността си да подготвят "Харта на туристическата индустрия", която да предложат на политическите партии в България да подпишат, които след това да се ангажират с нейното изпълнение за решаване проблемите пред туризма.

По-късно вечерта, на тържествен прием по случай старта на сезона, зам.-министър Бранимир Ботев получи от името на вицепремиера Даниела Бобева грамота от Балканския алианс на хотелските организации за подкрепата на правителството към туристическия сектор. Грамотата му бе връчена от Благой Рагин, председател на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...