Искрено съм изумен от тази новина

Договорите за втечнен газ обикновено са много дългосрочни, Катар например миналата седмица предложи на Германия 20-годишен договор или нищо. Логиката е, че за разработка са нужни много инвестиции и никой няма рисково да инвестира толкова пари, ако не знае какви ще са приходите. Германия засега отказва.

Тъй като договорите са дългосрочни и планирани, няма и свободни количества. Ако има, те са за 2026 и нататък.


Цените при договорите за втечнен газ са закачени за цените на петрола. Почти никой не предлага фиксирани цени, именно защото договорите са прекалено дълги. Сега, когато петролът очаквано ще расте заради предстоящото ембарго на руски петрол, ще растат и цените на втечнения газ.

Германия твърди, че цените на холандската TTF борса за природен газ в момента са около два пъти по-високи от цените, по които по дългосрочните си договори получава газ от Газпром.

При всички тези обстоятелства, КАК НИЕ ДОГОВОРИХМЕ ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ САЩ, по-евтин от руския? За какъв период?

Какво количество? На фиксирана цена ли? Защо биха го продали на нас за по-евтина от пазара цена? Къде ще го разтоварваме?

Загадка.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...