"Ню Йорк таймс": Александър Дугин, главен подстрекател на войната на Русия в Украйна, е наричан понякога "Философа на Путин"

След атентата със заложен експлозив под кола, при който загина дъщерята на Александър Дугин, в. "Ню Йорк таймс" обръща внимание на личността на 60-годишния политически мислител, понякога наричан "Философа на Путин", който е водещ привърженик идеята да бъде завладяна Украйна.

Дугин дълго време заемаше позиция в ултранационалистическата периферия, която през последните години се доближи до основното политическо течение в Русия. Президентът Владимир Путин повтори неговата философия, когато обяви началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Тогава Путин заяви, че Русия се бори с ръководената от САЩ "империя на лъжата".

Отначало антикомунистически дисидент, през последните години Дугин съсредоточи усилията си върху това да оказва влияние на Кремъл и пропагандира визия за възраждаща се Русия, чийто основен враг е "атлантическият" свят, воден от САЩ.

Неговото мислене се основава на идеите на "евразийството", според които Русия е отделна цивилизация, която трябва да създаде държава, обхващаща територията на бившата ѝ империя, но без комунистическата идеология на Съветския съюз, отбелязва американският вестник.

Дугин нарече украинския бунт от 2013 г. срещу проруското ръководство на страната "държавен преврат, извършен от САЩ", целящ да осуети подобна експанзия. "Само след като възстановим Велика Русия под формата на евразийски съюз, можем да се превърнем в истински глобален играч", каза той.

През 2015 г. Съединените щати наложиха санкции на Дугин за ролята му в политики, които застрашават Украйна, включително за подпомагане на набирането на бойци за подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Дъщеря му Даря Дугина, на 29 г., която загина в събота, когато управляваният от нея автомобил се взриви на магистрала край Москва, беше журналистка. Тази година САЩ и Великобритания ѝ наложиха санкции, обвинявайки я в публикуване на дезинформация за Украйна.

Преди станалото в събота Дугин заяви в своя канал в Телеграм, че Русия не може да спечели войната в Украйна, ако не подготви цялото общество за война. Според него неотдавнашните нападения на територията на Крим и обещанието на Киев да започне контранастъпление показват, че Украйна и западните ѝ съюзници не са готови на компромис.

Русия е "отправила предизвикателство към Запада като цивилизация", пише Дугин в публикацията. "Това означава, че трябва да стигнем докрай."

Превод: БТА

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...