58 младежки компании представят проектите си в бизнес форума „Изгряващи звезди” Най-добрите предприемачи на Джуниър Ачийвмънт се състезават за отличията учебна и студентска компания на годината

София, 6 юни 2014 г.- Най-големият младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди” - започна днес в Интер Експо Център София. По време на събитието, организирано от Джуниър Ачийвмънт България, над 350 ученици и студенти представят компаниите си пред топ мениджъри и представители на държавните институции. Жури ще определи кои участници ще получат престижните призове за „Най-добра учебна компания на България за 2014-та” и „Най-добра студентска компания на България за 2014-та”. Една младежка компания ще спечели и специалната награда на Хюндай в размер на 15 000 евро.

Мащабният бизнес форум събира 32 ученически предприемачески компании от 13 града и 26 студентски компании, представящи 10 български университета. В него участват и най-добрите младежки компании, спечелили регионалните панаири за учебни компании, които се проведоха по-рано през годината в Благоевград, Плевен, Пловдив и Варна.

По време на откриващата церемония кметът на Столична община Йорданка Фандъкова поздрави младежите за предприемаческия им дух и ги насърчи да продължават да се борят за идеите си. Сред другите специални гости на откриването на „Изгряващи звезди” бяха Стефан Фелстийн, Председател на УС на Джуниър Ачийвмънт България и Изпълнителен директор на Ситибанк България, Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България, Гийермо Салвадор Асрак, Посланикът на Аржентина в България, Лешек Хенсел, Посланикът на Полша в България и Шин Менг-Хо, Посланикът на Южна Корея в България.

Победителят сред студентските компании ще вземе участие в състезанието за „Най-добра студентска компания на Европа“ 2014, което ще се проведе в Амстердам, Холандия на 2-4 юли 2014 г. Най-добрата ученическа компания пък ще се бори  за приза 

„Най-добра учебна компания на Европа“ 2014 в Талин, Естония на 22-25 юли 2014 г.

„Радостна съм, че за поредна година младежите ни създават разнообразни и иновативни идеи, които имат бъдеще” - каза г-жа Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. „Вярваме, че събития като форум „Изгряващи звезди” развиват предприемаческото мислене на младите хора, повишават разбирането им как работи бизнеса и най-вече как сам предприемачът може да постигне мечтите се”, допълни г-жа Стойчева.

Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди” се организира като кулминация на обучението на младежите по програмите на Джуниър Ачийвмънт България „Учебна компания” и „Учебна компания за студенти”. В рамките на учебната година участниците основават своя учебна фирма по модел на дружество с ограничена отговорност като набират дялове помежду си. Следвайки модела на „учене чрез практика” екипът генерира бизнес идея, организира работата във функционални отдели, провежда маркетингово проучване, разработва прототип на продукт/услуга, подготвя бизнес план и осъществява продажби.

По време на събитието участниците ще имат възможността да представят своите бизнес идеи, както и резултатите от работата на учебната компания през годината пред широка публика. Независимо жури, съставено от представители на бизнеса, неправителствени организации и държавните институции, с отношение по темата за предприемачеството сред младите хора, ще оцени тяхното представяне и ще излъчи най-добрите отбори, които ще представят България на европейския кръг на състезанието.


Официални партньори на Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ 2014 са:

Фондация Америка за България

Ситибанк България

София Тех Парк

Уолтопия

Самсунг България

Немечек България

Ам Джен България

Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпъни България

Сабуей България

Нестле България

Ятото.com

Вижте още: