Фирма ИНТЕРИОРПРОТЕКТ ЕООД печели наградата „Energy Globe Award” за България за изключителната си разработка в областта на несъдържащите халоген забавители на горенетоНационалната награда за устойчиво опазване на околната среда „Energy Globe Award” за България се присъжда на фирма ИНТЕРИОРПРОТЕКТ ЕООД за нейния забележителен проект в областта на несъдържащите халоген забавители на горенето за импрегнация на порести полимерни материали.

По време на тържествена церемония, организирана от Търговския отдел при Австрийско посолство на 3 юни 2014 в София на госпожа Лидия Костова управител на ИНТЕРИОРПРОТЕКТ ЕООД беше връчен сертификатът за победител. Тази разработка се използва за огнезащита на текстил, дърво, грапави и гладки повърхности, разпенени полимери и изделия от тях.  

През следващите седмици ще бъдат отличени в страните им още много национални победители в световния конкурс „Energy Globe”, който се осъществява със съдействието на външнотърговските центрове на Стопанска камара на Австрия. Това са проекти, вариращи от върхови технологии до съвсем прости, но ефективни идеи, които дават решение на повечето от нашите проблеми с околната среда – било то чрез енергийна ефективност, използване на възобновяема енергия или пестеливо използване на нашите ресурси, напр. водата.

По повод Световния ден на околната среда на ООН на 5 юни всички национални победители в „Energy Globe” от над 160 страни ще бъдат представени в рамките на „Глобалната седмица на най-добрите практики” онлайн на сайта www.energyglobe.info. Тази уникална кампания се провежда под егидата на UNESCO в сътрудничество с UNEP и UNIDO и протича под мотото „Ще спасим планетата с действие, не с приказки. Устойчивостта започва от теб!” (We save the planet by acting, not by talking. Sustainability starts with you!)

Освен това в рамките на тази световна онлайн-кампания на „Energy Globe” всеки гражданин има възможността безплатно и онлайн да провери своя потенциал за спестяване на енергия (Energy Efficiency Check) или пък с помощта на онлайн соларния инструмент (Online-Solartool) да разбере как се произвежда и как може да се използва слънчевата енергия според спецификата на съответната страна и като се взима предвид интензивността на слънчевото греене. Сумата на възможните спестявания на енергия и потенциалът на произведената слънчева електроенергия ще се документират постоянно чрез глобален брояч.

След края на май могат да се подават нови проекти за конкурса „Energy Globe Award 2015”. Подробна информация и формулярът за участие могат да се намерят на www.energyglobe.info

Вижте още: