Американският университет получава дарение от 1 милион долара  от Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България“ предоставя 1 милион щ.д. на Американския университет в България в подкрепа на висококачественото образование и устойчивото бъдеще за университета. Целта на предоставените средства е да стимулира дарителството от страна на възпитаници, приятели и поддръжници на АУБ. Средствата от Фондация „Америка за България“ са под формата на т.нар. “matching grant”, в рамките на който Фондацията ще удвои или утрои техните дарения в зависимост от дарителския им статут.


Всеки път, когато повтарящ се донор (донор с едно или повече предишни дарения през последните три години) дари на АУБ, Фондация “Америка за България” ще дари три пъти сумата в рамките на този един милион. Фондацията също така ще утрои даренията на всички възпитаници на университета, независимо от техния дарителски статут. В допълнение, Фондация „Америка за България“ ще удвои сумата на всяко дарение от дарители, които и преди са дарявали на АУБ, но не през последните четири фискални години. Фондацията ще предостави еквивалентна сума за всички дарения, идващи от дарители, които не са дарявали преди това на АУБ.

В допълнение, Фондация „Америка за България“ ще предостави и 100 000 щ.д. на Центъра за информация, демокрация и гражданска активност на АУБ. Чрез задълбочени академични изследвания и образователни инициативи, Центърът подкрепя развитието на демократичните принципи и насърчаването на информирано гражданство.

По повод финансовата подкрепа д-р Марги Енсайн, президент на АУБ, посочи: „Изразяваме нашата най-дълбока благодарност към Фондация „Америка за България“ за тяхната непоколебима подкрепа към Американския университет в България. Техният принос за насърчаването на висококачественото образование е несравним и заедно с дарението от $100 000 за нашия Център за информация, демокрация и гражданска активност, отразява споделената ни визия за овластяване на нашите студенти и общества и за напредъка на демократичните ценности. Отдадеността на Фондация „Америка за България“ ни дава силен тласък в отстояването на нашата мисия и за нас е чест да имаме такъв партньор в развитието на АУБ“.

Вижте още: