Предградията процъфтяват благодарение на паричния поток от хибридния модел на работа

Разширеното прилагане на хибридния модел на работа е в огромна полза за предградията, като създава работни места и спомага за процъфтяването на местния бизнес.

• Броят на офис служителите в предградията може да се увеличи с до 175% в Обединеното кралство и 60% в САЩ, тъй като бизнесът трайно преминава към хибридна форма.

• Изчислено е, че местният БВП в по-малките общности може да нарасне с до 3% в САЩ и 6% в Обединеното кралство в резултат на променящите се работни и миграционни модели.


• Същите миграционни и работни модели се наблюдават и в България.

• IWG добави повече от 600 нови локации в световен мащаб през първите три тримесечия на тази година, за да отговори на нарастващото търсене на висококачествени гъвкави работни пространства, особено в сърцето на местните общности.

Ново проучване от IWG, най-големият в света доставчик на хибридни работни решения с брандове като Spaces и Regus, и Arup, разкрива значителна икономическа промяна, готова да предефинира предградията, като им предоставя все по-големи възможности.

Оценявайки въздействието на хибридната работа върху местните икономики както в Обединеното кралство, така и в САЩ, проучването прогнозира допълнителни работни места, ръст на местната икономика и преразпределение на икономическата активност в предградията.

Дългите пътувания до работното място остават в миналото и хибридната работа вече е стандарт за до 40% от всички работници, като изследването предполага че има повишение на работната сила в предградията, тъй като хибридната работа позволява на хората да работят по-близо до вкъщи с потенциално увеличение на присъствените офис работници с 175% в Обединеното кралство и 60% в САЩ през следващите 20 години в сравнение с нивата преди Covid.

Ако цифрите на IWG и Arup се приложат към цялата територия на САЩ и Обединеното кралство, това предполага, че местният БВП може да нарасне съответно с до 3% и 6% в по-малките общности в резултат на променящите се работни и миграционни модели.

Местните икономики са готови за ръст, а хибридните служители могат да се увеличат с до 175% в местните градове

Технологиите дават възможност на офис служителите да вършат работата си продуктивно, независимо къде се намират, и в резултат на това има преминаване към по-локална работа. В хибридния модел компаниите се възползват от по-голяма производителност, а изследване на професор Блум от Станфорд показва 3-4% ръст на производителността, докато служителите се радват на по-добър баланс между работата и личния живот. Проучване на IWG разкри, че половината от служителите биха напуснали, ако са принудени да пътуват на дълги разстояния ежедневно.

В резултат на постоянното преминаване към хибридна работа в местните градове в САЩ присъствието на офис служителите ще се увеличи с до 60%. Места с исторически по-голямо население от офис служители, пътуващи до работното място и по-малко местни работни места за работници, са настроени да се възползват най-много, тъй като служителите осъзнават, че могат да работят по-близо до дома и да избегват дългото пътуване до работното място.

Уестпорт, Кънектикът, град с традиционно високи нива на офис служители, ще види значителна промяна на населението през деня. Продължаващото и ускорено навлизане на хибридна работа може да доведе до увеличаване на местното присъствие на тази квалифицирана работна сила с до 72% според доклада.

Междувременно градовете в Обединеното кралство може да изпитат до +175% увеличение на присъствието на служители до 2043 г., работещи или от вкъщи, или от споделено работно пространство, като тези, които избират да работят по-близо до дома в локални коуъркинг пространства, увеличават присъствието на офис работниците в града с до 44% в сравнение с местните служители. Тази цифра е по-висока в Обединеното кралство, тъй като по-голяма част от работниците в Обединеното кралство в тези градове са пътуващи, които ще преместят значителна част от работното си време в офиси, по-близо до мястото, където живеят.

Например в Чипенхам, град с традиционно ниски нива на служители в офис и голям брой местни, които пътуват до други места, ще се отбележи значителна промяна в населението през деня в сравнение с нивата преди Covid. Продължаващото и ускорено навлизане на хибридна работа може да доведе до увеличаване на присъствието на тази квалифицирана работна сила в града с до 120% според този последен доклад.

Предградията са оценени на 58 милиона долара / £15,8 милиона допълнителни разходи от работещите хибридно

По-високата концентрация на офис служители осигурява финансова инжекция за градовете, в които те работят. Докладът изчислява, че годишно изразходваните средства на жителите на градовете в САЩ могат да се увеличат с $10,3 милиона до $20,7 милиона през 2043 г., като прогнозите в Обединеното кралство варират от £6,1 милиона до £10,8 на град поради входяща миграция на жители с по-високи доходи.

Увеличените суми, които харчат хибридните служители могат да донесат общо до $270-$585 милиона годишно до 2043 г. в местните икономики на избрани градове в САЩ, докато разходите от офис служители ще се увеличат с +16% до +36% (£7,2 милиона и £15,8 m) на година през 2043 г. за средната стойност от 10-те избрани градчета в Обединеното кралство.

В доклада се посочва, че увеличените средства, които се харчат на местно ниво, биха подкрепили средно 10 400 съществуващи местни работни места лице в лице на град за всеки от 10-те града в САЩ и могат да генерират още 200-430 работни места на град в САЩ в лице в лице индустрии до 2043 г. В Обединеното кралство увеличението на разходите ще предложи сигурност на около 5800 съществуващи местни работни места на град и ще подпомогне създаването на още 135 до 266 работни места на град в същия период от време.

Търсенето на пространства за съвместна работа расте

Хибридната работа предлага на служителите гъвкавостта да избират къде и как да работят, което е високо ценено от работниците в Обединеното кралство и САЩ. В Обединеното кралство предишно проучване на IWG установи, че 72% от хибридните служители казват, че биха обмислили само нови работни места и роли това им позволи да се базират на работни места по-близо до дома за част от седмицата.

През първите три тримесечия на 2023 г. IWG добави 612 локации по целия свят, включително 300 в САЩ, като по-голямата част от тях са в предградията и градските градове като Харпенден, Уинчестър и Инчинан.

Скорошни изследвания на IWG и Arup (Хибридна работа и промени в мястото, където хората живеят и работят, 2022 г.) показаха, че хибридната работа вече е довела до значително движение. Този доклад потвърди, че около 30–40% от всички работници от двете страни на Атлантическия океан работят по хибриден график през седмицата, ниво, което остава стабилно от началото на 2022 г.

Предградията процъфтяват благодарение на паричния поток от хибридния модел на работа

В резултат на това движение търсенето на коуъркинг и офис площи в градовете може да нарасне значително. Новият доклад очертава потенциалната нужда от допълнително офис пространство, за да се приспособи към този развиващ се работен пейзаж, като се предвижда между 57 000 и 180 000 кв. фута в средностатистическия град в САЩ и 39 000 до 135 000 кв. фута в средния град в Обединеното кралство до 2043 г. може да са необходими за задоволяване на допълнителното търсене от хибридни работници.

Марк Диксън, главен изпълнителен директор на IWG, коментира: „Миграцията към хибриден модел е една от най-важните действащи сили в света днес, тъй като служителите все повече прегръщат възможността да работят на местно ниво, носейки значителни възможности за икономиките на местни общности, както и създаване на по-добър баланс между работата и личния живот.

Хибридната работа коренно променя географията на работа. Това последно изследване подчертава, че има дълбоко и трайно въздействие върху състава на общностите и географията на градовете. Предградията, спалните градове и селските общности навсякъде се съживяват и тази тенденция ще продължи да се ускорява през следващите години.
Навсякъде предградията и общностите в селските райони се съживяват и тази тенденция ще продължи да се ускорява и през следващите години. Днес предградията в България процъфтяват, като хибридната работа стимулира местните общности в София, Пловдив, Варна, Банско, Русе, Велико Търново и други.“

Матю Дилън, директор на Arup, добави: „Работата ни показа, че възприемането на хибридна работа в градовете, пътуващи до работното място, може да помогне да се вдъхне нов живот на местните центрове. И в по-дългосрочен план, хибридната работа може да бъде от полза и за големите градове, като даде на фирмите достъп до по-широки пазари на труда и освободи капацитет, за да позволи икономически растеж.

Промяна на ролята на градските центрове

Докладът подчертава, че ползите за градските пътувания също ще осигурят нови възможности за големите градове, тъй като те се развиват, за да отговорят на променящите се нужди на работниците в хибридната ера.

Намаляването на търсенето на традиционни офис площи в градските центрове също ще позволи тези пространства да бъдат преосмислени и регенерирани за отдих, жилища и други цели, с потенциал за съживяване на районите и подобряване на инфраструктурата.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...