Близо половината от българите предпочитат родните мебели

На Годишната конференция на БКДМП бяха изнесени данни от национално проучване за потребителските нагласи относно обзавеждането.

44% от българите предпочитат мебели, произведени в България. Информацията беше изнесена по време на Годишната конференция на БКДМП, която се проведе на 24-25 ноември в Боровец. Данните бяха обявени за пръв път и са от национално проучване за потреблението на мебели, проведено от агенция „Тренд“.

Според участниците в анкетата водещи фактори за избора на продукцията, произведена у нас, са гаранцията за качество, по-приемливата цена и подкрепата на родния бизнес. Според данните около 1/3 (32%) от респондентите не отдават конкретни предпочитания към страната на производството. Жителите на малките градове и селата по-често споделят, че предпочитат българска продукция, докато тези в столицата посочват на първо място, че приемливи за тях са и трите вида производство (България, Европа и страни извън ЕС).

Около 32% от българите избират мебели както от България, така също от Европа и от страни извън ЕС.

Само 4% от българите купуват мебели често – веднъж или няколко пъти в годината. Близо една пета (19%) осъществяват такава покупка веднъж на няколко години, като най-често това са хора в активна възраст между 30 и 60 г., вишистите, хората с доход на домакинството над 2000 лв. и живеещите в столицата. Близо 4 от 10 души са посочили, че не купуват мебели. Делът е по-висок от средния сред най-младите (под 30 г.) и най-възрастните (над 70 г.), хората с основно и по-ниско образование, тези с месечен доход на домакинството до 1000 лв., както и живеещите в малките градове и селата.

Водещият фактор при покупката на мебели за българите се оказва цената. Тя се нарежда на първо място без значение от възрастта или месечения доход на участниците в анкетата. Приблизително сходно по значение е и качеството на изработката, следвано от дизайна и вида на материалите. Критерии с по-периферно значение са продуктите да отговарят на европейските стандарти и да са изработени по екологичните изисквания.

Произходът и материалите имат основно значение за близо 1/3 от участниците (31%) в анкетата, които са и най-взискателни при избора си. Това са по-често хора между 30 и 50 годишна възраст, притежаващи висше образование и с доход на домакинството над 2000 лв. Около 21% се съгласяват, че произходът и материалите са важни, но признават, че невинаги се съобразяват с това при покупка. Близо една четвърт (24%) споделят, че единственото, с което се съобразяват, е цената и външният вид на мебелите.

Данните на проучването сочат, че най-често сменяните мебели са леглата и матраците – половината от хората, които купуват мебели, са дали този отговор. Една трета посочват, че най-често сменят столовете, малко над една четвърт (26%) – диваните и креслата.

Според данните на проучването най-предпочитаният начин за покупка на мебели все още си остава на място в магазин или шоурум. Онлайн търговията в сектора все още е недостатъчно разпространена, само 5% от купуващите мебели предпочитат този метод. Въпреки това онлайн сайтовете и каталозите имат своята значима роля, тъй като 34% от хората ги използват, за да се ориентират за марки, цени и качество, преди да посетят физически магазин. Онлайн разглеждането и пазаруването са по-популярни сред хората до 50-годишна възраст, висшистите и жителите на столицата. Около 14% от анкетираните използват традиционния метод на консултиране с приятели и роднини относно техния опит с определени мебели. Методът е популярен сред жителите на селата.

На 24 ноември конференцията откри председателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков, в официалната част се включиха още заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов, изпълнителният директор на Изпълнителна Агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на УС на БСК Добри Митрев, деканът на факултет „Горска промишленост“ в ЛТУ-София проф. Живко Гочев, заместник-кметът на Самоков Люба Кленова, Ивелин Желязков, директор тристранно сътрудничество в АИКБ и др. В събитието участва и продуцентът Андрей Арнаудов, който представи възможностите за живот и работа в България, които платформата Bulgaria Wants You предоставя.

По време на конференцията на БКДМП традиционно бяха раздадени и отличия. Деканът на факултет „Горска промишленост“ в ЛТУ проф. Живков Гочев раздаде грамотите на номинираните в категория „Най-бързо развиващото се микро предприятие“ на Натанаил ЕООД,

Близо половината от българите предпочитат родните мебели

Марк Декор ЕООД, Палети България ООД, а първата награда отиде при Марк Декор. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев връчи номинациите за „Най-бързо развиващо се малко предприятие“ на АД Алексиеви ЕООД, Акадо ЕООД, Фореста мебел ЕООД. Отличието бе присъдено на Фореста мебел ЕООД. В категория „Най-бързо развиващо се средно предприятие“ номинации бяха за Рико Стил ООД, Тедива ООД, Тръбна мебел ООД. Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова даде приза на Христо Йовчевски, управител на Рико Стил. Председателя на УС на БСК Добри Митрев връчи номинациите за „Най-бързо развиващо се голямо предприятие“ на: Ролпласт ЕООД, Господинови строймаркет ООД, Мебели Виденов ЕООД. Първото място бе присъдено на Мебели Виденов.

За износител на годината в сектор мебелно производство номинации получиха: ИМС-Форинвест ООД, Мебелор ООД, М2 Пром АД. Управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов обяви първото място и даде статуетка на Николай Скачков, търговски директор на Мебелор. В категория износител в сектор дървообработване номинирани бяха Кастамону АД, Гораинвест АД, Кроношпан България ЕООД. Заместник-министърът на земеделието инж. Мирослав Маринов обяви първото място и връчи статуетка и грамота на управителя на Кроношпан България инж. Николай Банков. За пръв път тази година Камарата присъди и специални награди за лоялни фирми, които членуват без прекъсване в организацията от над 13 години и я подкрепят неотлъчно .

В рамките на събитието се проведе и дискусия “Кръгова икономика и устойчиво развитие в мебелната промишленост“ с участието на представители на Кроношпан България, Българска стопанска камара, Българска асоциация кръгов текстил и denkstatt. Обсъдени бяха възможностите за устойчиво развитие на сектора и управлението на отпадъци от мебелната промишленост, възможностите за рециклиране и др.

Близо половината от българите предпочитат родните мебели

Българският дизайнер Светослав Тодоров от студио Mode, нocитeл нa peдицa oтличия - двa пъти RВDА 2013/14 и 2015/16, двa пъти Аrсhіtіzеr, Hю Йopĸ 2014/2015 и двoйнa нaгpaдa пpeз 2018 г., FRАМЕ - Aмcтepдaм 2018, и дp., говори за връзката между дизайна на мебелите и производството им.

Партньори на конференцията бяха Schneider Electric, Кроношпан България, Порше Интер Ауто БГ, Кастамону България, Blum, Рико Стил, Троя Стил Пласт, Ламина, Гораинвест.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...