ерманският производител на бронирани бойни машини за пехотата ARTEC GmbH представи в София бронетранспортьора си BOXER със задвижване 8х8. Събитието се състоя на 21 март 2018 г. и бе организирано със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На него присъстваха представители на германската икономика в България, на Министерство на икономиката, Министерство на отбраната, браншови организации, както и потенциални бизнес партньори от България.
Компанията ARTEC е основана през 1999 г. със седалище в Мюнхен като съвместно предприятие на концерните Rheinmetall MAN Military Vehicles и Krauss-Maffei-Wegmann (KMW). ARTEC кандидатства за изпълнението на проекта за модернизация на сухопътните войски в България и желае да отговори на изискванията на българската държава като включи български предприятия в неговото реализиране.

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, каза в приветственото си слово германският посланик Н. Пр. Херберт Салбер. „България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на Северноатлантическия алианс. Продуктът или серията от продукти, които се предлагат тук днес, могат да подобрят сътрудничеството ни на военно ниво и определено на ниво индустрия“, допълни още той като изтъкна положителното търговско салдо за България.

Според изпълнителния директор на ARTEC GmbH Щефан Лишка това е важна първа стъпка за по-нататъшни дискусии с българската индустрия. ARTEC, KMW и RMMV се ангажират с дългосрочни взаимоотношения с доставчиците, за да се възползват от тяхната конкурентоспособност и да спечелят компаниите в дългосрочен план като доставчик.

Към момента са договорени 700 бойни машини BOXER. Германия, Холандия и Литва са страните, избрали да се доверят на ARTEC. Преговори се водят с Великобритания, Словения и Австралия, като Австралия и Словения са взели решение да се сдобият с BOXER. В Обединено кралство това тепърва ще се решава.

В рамките на Индустриалния ден компанията проведе B2B-срещи с потенциални български партньорски фирми, които директно да се включат в производството, ремонта и поддръжката на BOXER по време на експлоатацията му в България, а също така и в производството и на други продукти на фирмите RMMV и KMW. Ако се стигне до производство, до 100% от поддръжката на машините BOXER ще се извършва в България. Дейностите по производството ще бъдат разпределени в зависимост от опита и възможностите на страните.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...