Четиридневна работна седмица: Кои държави са я въвели и как върви досега?

Темата за четиридневната работна седмица започна отново да излиза на преден план, след като беше временно изоставена покрай пандемията от COVID-19. Работниците и работодателите имаха възможността да преосмислят значението на гъвкавостта и новите модели на управление, а нуждата от повече лично време нараства в синхрон с все по-натоварената и динамична работна обстановка.

Първоначално идеята изглежда проста – служителите да работят четири дни в седмицата, като същевременно получават същото заплащане като преди, а конкретни процеси в дейността им да бъдат преработени, така че да се получи по-ефективен краен резултат. Наблягайки върху значението на баланса между професионалния и личния живот, защитниците на четиридневната работна седмица твърдят, че когато тя се приложи, удовлетворението на работниците се увеличава, както и тяхната производителност.

Профсъюзи в цяла Европа призовават правителствата да въведат четиридневната работна седмица, но кои страни са предприели стъпки в тази посока и как се справят?

Белгия

През февруари 2022 г. Белгия стана първата страна в света, въвела закон за четиридневната работна седмица. Той обаче не съкращава реално работното време, а просто дава право на служителите да поберат работните си часове си за пет дни в четири, като по този начин си освободят един ден. Според премиера Александър де Кро промяната трябва да помогне пазара на труда в страната да стане по-гъвкав и да улесни хората да съчетават семейния живот с кариерата си.

Само около 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, което е по-малко от средното за еврозоната (около 73) и с цели 10 процентни пункта по-малко, отколкото в съседни страни като Холандия и Германия. Белгия си е поставила за цел ниво на заетост от 80% до 2030 г., което да поддържа стабилни пенсиите и да даде хоризонт за бъдещи намаления на данъците.

Португалия

След успеха на други пробни програми на континента, Португалия направи крачка и се присъедини към нарастващ списък от страни, които се занимават с концепцията за четиридневна седмица. Като част от пилотен проект, финансиран от правителството, обявен в началото на юни т.г., 39 частни компании се записаха да участват в инициативата в партньорство с групата за застъпничество с нестопанска цел 4 Day Week Global.

От компаниите, които участват, се очаква да следват модела „100:80:100“ – 100% от заплащането за 80% от времето, в замяна на ангажимент за поддържане на поне 100% производителност.

Със 72% от хората, работещи над 40 часа седмично, Португалия има третата най-дълга средна работна седмица в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според доклад за проучването, съставен от университетите в Лондон и Рединг, които помагат за наблюдението на процеса.

Великобритания

Компаниите в Обединеното кралство, които са провели шестмесечен тест на четиридневния модел (с реално намаление на работните часове), сега планират да направят по-кратката работна седмица постоянна, след като оцениха експеримента като „изключително успешен“.

Десетки компании бяха включени в тази пилотна програма. Тя е най-голямата по рода си и стартира през юни миналата година, за да проучи въздействието на по-краткото работно време върху производителността на бизнеса и благосъстоянието на служителите, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете.

61 компании от Обединеното кралство и повече от 3300 служители се записаха за програмата, управлявана от изследователи от университетите Кеймбридж и Оксфорд и Бостънския колеж, както и 4 Day Week Global и други групи за застъпничество като кампанията 4 Day Week UK и UK think. Около 92% от компаниите, участвали в изпитанието, са решили да запазят политиката на четиридневната седмица след изпитателния период.

„Предстои да стартират подобни програми в САЩ и Ирландия, като се планират още за Канада, Австралия и Нова Зеландия“, съобщава Джо Райл, директор на кампанията 4 Day Week UK.

Испания

След като миналата година малката лява партия Más País обяви, че правителството се е съгласило с искането ѝ за стартиране на скромна пилотна програма с четиридневна работна седмица, Испания стартира своя тестов проект през декември.

Той ще помогне на участващите фирми да намалят работната си седмица поне с половин ден, без обаче да намаляват заплатите. Компаниите, които се регистрират, могат да получат помощ от държавен фонд от 10 милиона евро, но трябва да разработят начини за увеличаване на производителността, които да компенсират превишаването на разходите за заплати, посочва испанското министерство на промишлеността. Тези подобрения трябва да бъдат внедрени в рамките на една година, докато компанията трябва да остане в програмата поне две години. За първата година правителството ще финансира частично разходите за заплати и ще помогне да се финансира обучение за подобряване на ефективността.

Исландия

Между 2015 г. и 2019 г. Исландия проведе най-големия пилотен проект в света за 35 до 36-часова работна седмица (намалена от традиционните 40 часа) без никакви призиви за пропорционално намаляване на заплащането. Около 2500 души взеха участие в тестовата фаза.

За да се осигури контрол на качеството, резултатите бяха анализирани от британския мозъчен тръст Autonomy и Исландската асоциация с нестопанска цел за устойчивост и демокрация (ALDA). Пилотът беше наречен успешен от изследователи и исландски профсъюзи, които преговаряха за намаляване на работното време.

Проучването също така доведе до значителна промяна в Исландия, като близо 90 процента от работещото население вече има намалено работно време. Изследователите откриха, че стресът и претоварването на работниците намаляват и има подобрение в баланса между личен живот и работа.

Германия

Германия е дом на една от най-кратките средни работни седмици в Европа. Според Световния икономически форум (WEF) средната работна седмица е 34,2 часа. Въпреки това синдикатите призовават за допълнително намаляване на работното време.

IG Metall, най-големият профсъюз в страната, призова за по-кратки работни седмици с аргумента, че това ще помогне за запазване на работни места и ще се избегнат съкращения.
Според проучване на Forsa 71% от хората, работещи в Германия, биха искали да имат възможност да работят само четири дни в седмицата. Малко над три четвърти от анкетираните казват, че подкрепят правителството да проучи потенциалното въвеждане на четиридневна работна седмица. Сред работодателите повече от 2/3 подкрепят това.

Дали обаче такава мярка ще бъде приложена или обсъдена, предстои да видим. Засега предимно по-малки стартиращи фирми в страната експериментират с по-кратка работна седмица.

Вижте още: