Все повече фирми напускат Калифорния в търсене на по-добри условия в други щати

Броят на компаниите, напускащи Калифорния, за да търсят възможности в други американски щати, почти се е удвоил в периода от 2012 г. до 2019 г. Това показват най-новите обработени данни, според които също така населението на „слънчевия щат“ намалява от 2020 г. насам.

„Блясъкът на Голдън Стейт изглежда помрачен през последните години“, се казва в проучване, съставено от икономисти и академици от Inland Empire Economic Center. Привидно безкраен е потокът от фирми напускащи Калифорния в резултат на твърде високо данъчно облагане, тежки регулации, много странични бизнес разходи, както и „всичко друго, но не и благоприятна за бизнеса среда.“

От какво са провокирани действията на бизнеса?

Технологичните компании са сред най-сериозно предприемащите тази стъпка. Основните причини, поради които те напускат Калифорния, са високите данъци, високите цени на наемите, пренаселеността, екологичните условия и ефектът от правителствените ограничения по време на пандемията от ковид.

В същото време коефициентът на безработица в Калифорния падна до 3,9 процента през миналия септември, което се равнява на най-ниското ниво, регистрирано в серията от данни от 1976 г. досега. Но според Майкъл Берник, бивш директор на EDD, нивото на безработицата е спаднало, защото броят на калифорнийците в работната сила също е намалял.

„Увеличаването на лихвените проценти води до съкращения във финансите и свързаните с тях позиции в бизнес услугите. Необичайната дихотомия на работните места в щата продължава - замразяване на наемането, съкращения на длъжности с бели якички и продължаващ недостиг на работници в позициите за пряко обслужване и директни услуги“, коментира Берник пред Cal Matters.

Базираната в Калифорния мексиканска компания Cacique Foods обяви миналия месец, че ще премести централата си от „златния щат“ в Тексас и ще отвори ново съоръжение за преработка на млечни продукти в Амарило. Cacique е водещ производител на автентични сирена в мексикански стил, крема сирене, чоризо и други храни. Компанията празнува своята 50-та годишнина, като се фокусира върху иновациите и увеличения производствен капацитет.

Списъкът на компаниите, които са преместили централите си извън Калифорния, включва Hewlett Packard Enterprise (HPE), Oracle, Charles Schwab, CBRE, Toyota и Tesla. Изпълнителният директор на HPE Антонио Нари каза в изявление, че пандемията е оказала решаващо влияние върху решението на компанията да премести централата си от Калифорния в Хюстън. Най-популярните дестинации за много компании, които се преместват, са Невада, Тексас, Аризона, Орегон, Вашингтон и Флорида.

Две противоположни мнения по един и същи въпрос – какви обаче са фактите?

Редица щатски служители и политици не са съгласни със заключенията на проучването, като твърдят, че икономиката на щата „процъфтява“, цитирайки данни за увеличаване на заетостта и рязко нарастващите молби за бизнес лицензи.

Икономическият консултант Кристофър Торнберг, бивш професор по икономика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, определя твърденията на проучването като „същите стари глупости“, които слуша от бизнеса от години. „Данните ни говорят, че икономиката на Калифорния е жива и здрава“, казва Торнберг пред OC Register. „Натискът да бъдеш в Калифорния все още е по-голям от натиска да напуснеш Калифорния“, допълва той.

Фактите обаче показват, че Калифорния претърпява огромна нетна загуба от 1990 г. насам. Според данните 37 313 бизнес предприятия са се преместили в Калифорния от 1990 г. до 2019 г., докато 54 630 са се махнали от щата в същия период. Това означава нетна загуба от 17 317 бизнес предприятия за тези 30 години.

Много щати работят усилено за привличане на бизнеси да се преместят и да продължат успеха си в икономиката им, дори от индустрии, които по принцип са постигнали голям успех в Калифорния. Атланта (Джорджия) например е нова гореща точка за филмова продукция и се конкурира с Холивуд. В същото време Остин (Тексас) печели повече информационно-технологични компании от Силициевата долина. Фирмите за биомедицински изследвания се местят в изследователския триъгълен парк на Северна Каролина.

Въпреки несигурността на икономическия растеж на Калифорния предвид компаниите, които пренасят бизнеса си в други щати, губернаторът Гавин Нюсъм остава оптимист, че Калифорния все още е една от водещите национални икономики в САЩ и света. „Макар че критиците често казват, че най-добрите дни на Калифорния са зад гърба ни, реалността доказва обратното – нашият икономически растеж и работни места продължават да подхранват икономиката на нацията“, казва Нюсъм в скорошно изявление. „Ценностите и предприемаческият дух на Калифорния задвижиха този възход до превръщането ни в четвъртата по големина икономика в света и ние ще продължим да удвояваме индустриите на бъдещето, като възобновяемите източници и чистата енергия. Изпитвам огромна гордост от устойчивостта, лидерството и нашата формула за успех“, посочва още губернаторът.

Вижте още: