Deceuninck представя прекрасен пример за пълноценно използване на материалите чрез рециклирането на PVC прозорците и вратитеЦенните суровини на планетата стават все по-оскъдни и следователно трябва да ги използваме по-ефективно. Повторното влагане на материалите, включвайки ги като основна съставка в производствения цикъл, допринася за по-икономично и оптимално използване на суровините, които природата ни е дала. Заводът за рециклиране на Deceuninck в гр. Диксмуд, Белгия, е чудесен пример за такава кръгова икономика.

Deceuninck със седалище в гр. Гитц, Белгия, произвежда PVC профили за прозорци и врати вече над 75 години. През 2019 г. обаче PVC материалът едва ли може да се похвали с много добра репутация, а всеки от нас иска възможно най-малко „пластмаса“ в своя живот. Въпреки това се сблъскваме с нея всеки ден: у дома, на работа, в училище, което е разбираемо, защото пластмасата във всичките си варианти е полезен материал. Това се отнася и за продуктите на Deceuninck. PVC прозорецът, който се монтира днес, има икономически живот повече от 50 години, без сериозно ‚стареене и с минимална поддръжка. По отношение на изолацията PVC материалът постига много по-добри резултати в сравнение с алтернативния алуминиев прозорец: благодарение на по-ниската топлопроводимост PVC прозорецът осигурява до три пъти по-висока топлоизолационна ефективност. И накрая, еволюцията в дизайна гарантира, че за всеки вкус е налице красив и неподвластен на времето дизайн. 

Най-важното послание обаче е, че PVC материалът може да се използва безкрайно. Ето защо заводът за рециклиране на профилите Deceuninck е от решаващо значение. Около 45 000 тона PVC профили ще се рециклират всяка година, което се равнява на два милиона стари прозорци, ,,спасени” от депото за отпадъци или от изгаряне. В завода ще се обработват до четири пъти повече отпадъци, отколкото досега. С тази инвестиция Deceuninck Recycling  става най-големият рециклиращ твърдPVC материал завод на територията на Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург).

"Абсолютно необходимо е екологичният ни отпечатък да е възможно най-малък",твърди Франсис Ван Екхаут, главен изпълнителен директор на Deceuninck, и пояснява: "Изграждането на устойчив дом е част от ангажимента ни към клиентите. За нас това означава да произвеждаме устойчиви продукти и да гарантираме, че целият процес е организиран по устойчив и ефективен начин. Той започва със събирането на отпадъци след консумация и след промишлено производство. В следващата фаза от процеса на рециклиране първо отстраняваме примесите и PVC материалът се отделя от другите материали като каучук, стъкло, метали, силикон и други.  След това сортираме по цвят и остатъците от PVC се преработват в бял или оцветен гранулат, който ще служи за нова качествена суровина, която може да се използва за производството на нови профили и продукти за строителството. Чрез пълното затваряне на цикъла значително намаляваме екологичното си въздействие. Действително от всеки килограм рециклиран материал се спестяват около два килограма въглероден диоксид. Освен това, в сравнение с производството на „чисто“ PVC, консумацията на енергия се намалява с до 90%.“

Използва се най-новата технология за обработка на отпадъците от PVC от всички възможни цветове и състав, включително профили, съдържащи фибростъкло. Така новото звено на Deceuninck е чудесен пример за кръгова икономика. При това компанията става по-малко зависима от външни доставчици на суровини и от променливите цени на суровините.

Това ново предприятие за рециклиране обаче не означава, че Deceuninck е начинаеща в областта на устойчивостта. Още през 1999 г., точно преди двадесет години, компанията е една от първите в региона, подписала Западнофламандската харта за устойчиво предприемачество, инструмент, който помага да се приложи на практика устойчивото предприемачество и да се работи за непрекъснато подобряване на резултатите в екологичната, социалната и икономическата област. Рециклирането определено е вкоренено в ДНК на компанията: още през 80-те години на XX в. Deceuninck и неговите външни партньори започват да събират отпадъци от производствените работилници за прозорци. В допълнение Deceuninck е една от първите компании, които получават сертификат EuCertPlast, признание за фирми, които рециклират PVC след потреблението му. Наскоро е добавен етикетът VinylPlus, който се присъжда на компании, които предлагат устойчиви продукти, произведени в рамките на устойчиви процеси.

Днес вече 15% от профилите на прозорците и вратите на Deceuninck съдържат рециклирано PVC, но компанията си поставя амбициозната цел да удвои този процент.  В крайна сметка екологията и икономиката не бива да се тълкуват като заплаха една за друга, а да си сътрудничат. 

Deceuninck представя прекрасен пример за пълноценно използване на материалите чрез рециклирането на PVC прозорците и вратите 

Вижте още: