.digicompLead 2019  представи утвърдени дигитални решения за висока ефективностЗа втора поредна година в София се проведе конференция за бизнес софтуер .digicompLead, организирана от ИТ компанията Balkan Services, в партньорство с водещите производители на софтуер Oracle NetSuite, Qlik, LucaNet AG, SoftOne Technologies и Microsoft. Събитието събра на едно място висшия мениджмънт на водещи български и международни компании, за да им представи утвърдени решения за управление на бизнеса и реалните ползи от дигиталната трансформация за различни индустрии. 

Автоматизирането на процесите и събирането и анализирането на даните за бизнеса са вече задължителни условия за успеха и разрастването на всяка компания. Това стана ясно по време на конференцията и бе подкрепено с реални примери на компании, които вече са предприели целенасочени действия по пътя към дигитализация.

Гост-лекторът Владо Николов, един от най-добрите волейболисти в света и старши треньор на волейболен клуб „Левски“, изненада всички присъстващи като демонстрира как софтуерът и анализът на данни са неразделна част от добрата спортна подготовка, подпомагат развитието на целия отбор и са задължителен елемент за постигане на високи резултати от играчите. Той сподели, че вече всички водещи отбори ползват нови технологии и статистика, за да измерват успеваемостта на всеки спортист, да развиват дългосрочно уменията и взимат решения в каква посока трябва да се работи за постигане на топ резултати. 

Следващият лектор, Мариуш Стойка, регионален мениджър на водещото Business Intelligence решение Qlik, продължи темата за значението на данните и тяхното правилно използване. Той подчерта, че трябва да се вземе под внимание прогнозата за 15 пъти увеличение обемът на генерираните данни от човечеството до 2025 г., достигайки 163 зетабайта. Стойка посъветва още бизнеса да се ориентира към три основни аспекта за работата с данни: постоянна подготовка на човешкия ресурс в компанията, създаване на стратегия за данните и фокус върху т.нар. „Augmented Intelligence“, коeто позволява на машините да се учат на база потребителските предпочитания и предлагат сами все по-интересни предложения за анализ.

Моньо Монев, заемащ позицията „Регионален мениджър продажби“ на Oracle NetSuite – най-популярното и използвано облачно ERP решение в света, сподели тенденцията, че до 2025 г. се очаква 85% от целия софтуер да бъде в облака, като основният въпрос не е дали, а кога компаниите ще започнат да го използват.

Темата за все по-навлизащото сътрудничество между човека и машините бе застъпена и от Естебан Мендес, консултант международни проекти в LucaNet AG. Той предсказа ролята на експертите в сферата на финансите, като бъдещите „financial storytellers“, чиято задача ще бъде да анализират и поднасят информацията по разбираем начин, докато машините ще бъдат ангажирани с обработката на големи обеми от данни. 

Любопитни данни за класиране на страните-членки в ЕС според индекса DTEI (Digital Transformation Enabler’s Index) предостави Тео Гранис, продуктов специалист в SoftOne Technologies. Индексът е базиран на най-важните фактори за дигиталната трансформация, а именно инфраструктура, финансов ресурс и умения, като челно място в класацията заема Холандия. 

В полза на служителите, Красимира Караиванова, директор продажби за Балканите и Адриатика в Microsoft, даде примери с иновативните решения, които използват вътрешно в нейния отдел, за да подобрят работата и ефективността си. Сред тях са Workplace Analytics и Daily Recommender, които помагат на служителите по-добре да организират своето ежедневие; както и инструментът за сегментация на пазара, който дава възможност по-успешно да се таргетират клиентите на компанията.

В съответствие с темата на .digicompLead през 2019 - „Измерими ползи от дигиталната трансформация“, втората част на конференцията беше изцяло практическа и представи решения, които подпомагат постигането на “Operational Excellence” и “Management Excellence”. 

В реално време бяха демонстрирани възможностите на две водещи системи за цялостно управление на бизнеса – Oracle NetSuite и Soft1 ERP. Присъстващите на конференцията успяха да се запознаят също така с функционалностите и на две специализирани решения за „Management Excellence“ – системата за репортинг и анализи Qlik, както и решението за финансово управление LucaNet.

Гостите на дискусионните панели споделиха основните предизвикателства по пътя към дигитална трансформация, критериите за избор на партньор и ключовите ползи за бизнеса им след въвеждане на софтуерните решения. За предимствата на системите за цялостно управление на организациите разказаха Ивелина Кръстева от „Амперел“, които от 12 години използват ERP за управление на своя бизнес, и Борислав Мирчев от „Виском БГ“ АД, които в своята работа се доверяват на облачната платформа Oracle NetSuite. От „Бони Холдинг“ АД споделиха своя опит с немското решение за финансов репортинг, консолидация, планиране и бюджетиране LucaNet, а Михаил Георгиев от „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД разказа как са се спрели на Qlik Sense, за етапите на проекта и ползите от въвеждане на BI система в компанията.

Повече информация за конференцията ще намерите на https://digicomplead.com/.

.digicompLead 2019  представи утвърдени дигитални решения за висока ефективност 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...