Две трети от чиновниците ще бъдат заменени от роботи
Две трети от позициите в административните сектори ще бъдат затворени, тъй като „смарт” машини ще поемат рутинните задачи. Това показва изследването “Future of Jobs”, част от анализ, публикуван от Световния икономически форум в Давос, цитиран от Ройтерс.

Ще бъдат затворени и много работни места в областта на здравеопазването, енергетиката и финансовите услуги. Жените най-много ще загубят от промените.

Промените на пазара на труда, включително разширяване използването на роботи и изкуствен интелект, ще доведат до изчезване на 5,1 милиона работни позиции през следващите 5 години в 15 водещи страни.

В анализа се отбелязва, че общо 7,1 милиона работни места ще бъдат затворени през периода, но ще бъдат открити нови 2 милиона позиции.

15-те икономики, включени в проучването, съставляват приблизително 65% от работната сила в света.

Оценката подчертава предизвикателствата, представляващи модерните технологии, които автоматизират производствените дейности и намаляват използването на човешка ръка – от производството до здравеопазването.

Обаче ще се увеличи търсенето на квалифицирана работна ръка в областта на продажбите и анализирането на данни.

Международната организация по труда, част от ООН, вече прогнозира, че до 2020 година ще се увеличи глобалната безработица с 11 милиона души.

Вижте още: