Endava разработва специални програми за лично благополучие, обучения и менторство за служителите си
Компанията продължава инвестициите си на местния пазар и подкрепя местните общности чрез събития, посветени на технологичните ентусиасти

Британската компания Endava, която присъства вече в 4 български града, ще продължи и през 2022 г. да дава приоритет на програмите за обучение на своите служители и на инициативите за тяхното развитие на работното място. В допълнение компанията ще продължи да утвърждава присъствието си в местните общности, като участва в събития със специалисти от технологичната област и изгражда партньорства с различни неправителствени организации с цел да предостави възможности за кариерно развитие на млади таланти.

Решенията за 2022 г.

В началото на всяка година повечето от нас правят планове как да постигнат целите си, за да отбележат успех през годината. Компаниите не правят изключение от тази традиция. Ето защо за 2022 г. Endava планира поредица от дейности, с които да гарантира растежа и развитието на своите служители. Компанията ще продължи да се фокусира върху грижите, които полага за служителите си, върху разширяването към нови пазари и сектори и привличането на нови таланти.

През последните години все повече хора се обръщат към най-добрите практики, които им помагат да подобрят личното си благополучие. Благополучието на служителите остава приоритет за Endava и през 2022 г., ето защо компанията продължава да полага усилия в тази насока чрез програмата Endava Wellbeing, която предлага разнообразие от специализирани майсторски класове с фокус върху управление на емоциите, медитация, изграждане на положителни взаимоотношения и др.

Тъй като в Endava професионалното развитие на хората е един от основните приоритети, компанията насърчава служителите си да се включват в технически обучения, провеждани както вътрешно, от техните колеги, така и от външни обучители. Като участват в такива курсове, служителите разширяват своите познания и умения и така допринасят пряко за развитието на бизнеса. Трябва да се отбележи, че всеки служител може сам да избере вида и броя на обученията, които да посещава според своя кариерен план, а също и по предложение на своя кариерен ръководител. Още от първия ден в компанията на всеки служител се определя старши колега за помощник, който да го насочва при поставянето на кариерните цели и да го ориентира по пътя към тяхното постигане. Служителите получават възможността да станат част от вътрешни технически общности и групи, с чиято помощ могат да задълбочат знанията си и да обменят информация за различни технологии и сфери, както и за добри работни практики.

„Загрижеността за балансиран живот и развитие на служителите ни остава приоритет за Endava и тази година“, посочва Моника Далиу, регионален ръководител на отдел „Развитие на хора, набиране на персонал и комуникации“ за Румъния, България и Молдова. „Ще продължим да предоставяме на нашите служители достъп до програми за обучение и развитие както в професионален, така и в личен план, област, която е в синхрон с хибридния модел на работа, който възприехме през септември 2021 г. Също така стратегията за растеж на компанията включва нов компонент за подкрепа на талантливи млади хора, ИТ специалисти със страст към иновациите, технологиите и непрекъснатото развитие. Ето защо искаме да участваме по възможно най-смисления начин във важните за обществото теми чрез различни партньорства, събития и програми, които целят да подкрепят развитието на сектора."

През следващите месеци Endava подготвя няколко събития за ентусиасти в сферата на технологиите и иновациите, на които специалисти от различни области ще обсъждат своите проекти, предизвикателства и как са успели да ги преодолеят. Както винаги досега всички тези възможности за обучение ще бъдат безплатни. Освен това Endava ще продължи да участва активно в общностите в градовете, където оперира – София, Варна, Пловдив и Русе, като подкрепя образованието както и инициативи, свързани с въздействието върху околната среда.

Освен това Endava винаги се е стремяла да дава своя принос за развитието на общността и чрез програми за хората, които са в началото на своя път в ИТ сферата. Компанията ще продължи да предлага програми като вече утвърдената School Of, както и стажове за младши IT специалисти и хора, които търсят професионална преквалификация. Записването за подобни програми вече започна за всички локации в България – София, Пловдив, Русе и Варна. Участниците ще могат да се възползват от учебна програма, в която ще комбинират теорията с практическите дейности с постоянната подкрепа от опитни ментори от компанията. Най-новата програма, за която желаещите могат да кандидатстват безплатно, е Python Academy - https://okt.to/eDkQAP

Поглед назад към 2021 г

Присъствайки на българския пазар от 2017 г., през 2021 г. Endava отбеляза поредица от ключови промени.

Една от тях беше преминаването към хибриден работен модел. Компанията избра този модел не само в отговор на текущата здравна обстановка, но най-вече защото нейните служители изразиха предпочитанията си да имат гъвкавост и да могат да работят както от дома, така и от офиса.

През ноември Endava обяви разширяването си в три нови града на България: Варна, Пловдив и Русе, и откриването на няколко нови позиции за ИТ общността, насочени към софтуерни разработчици, тестери, инженери за управление на приложения, експерти данни, служители за поддръжка, анализатори, мениджъри на проекти и софтуерни архитекти.

В края на годината компанията надхвърли числеността от 10 000 служители на глобално ниво. От тях над 5000 работят в региона на Централна Европа (България, Молдова, Румъния) за различни клиенти в сектори като разплащания, финансови услуги, TMT (технологии, медии и телекомуникации) или логистика. Като една от най-големите софтуерни компании на местния пазар и на върха на най-желаните работодатели Endava е в процес на непрекъснато разширяване на своя екип.

Освен тези постижения Endava продължи да предоставя възможности на служителите си, предоставяйки им ресурси както за професионално, така и за личностно развитие чрез програмата Endava Wellbeing, да предава знания към външната общност чрез събития като European TechTalks и да подкрепя хуманитарни каузи чрез партньорства с НПО-та в областта на образованието, здравеопазването и околната среда. Предстои Endava Tech Day в Русе – безплатно за всички онлайн събитие, чиято цел е да направи връзката между ИТ специалистите в Русе и България с майсторски класове, фокусирани върху Java технологиите - https://fb.me/e/1wdO3m6tS

„За нас 2021 г. донесе важни промени в начина ни на работа. Нашите служители ни споделиха, че искат повече гъвкавост, затова реорганизирахме работните процеси, както и нашия офис в Букурещ, за да отговорим на техните нужди. Така преминахме към хибриден начин на работа, който осигурява както индивидуално работно време от дома или офиса, така и взаимодействие с екипа, когато това е необходимо. От гледна точка на нашия бизнес миналата година с радост обявихме разширяването на присъствието си на регионално ниво и увеличението на броя на служителите ни в световен мащаб, и двете в резултат на нарастването на търсенето на нашите услуги. Нашето развитие е признание за качеството на услугите, които предлагаме на нашите клиенти, както и за трайните взаимоотношения, които изграждаме във всеки проект", изтъкна Клаудиу Константинеску, регионален директор за Централна Европа в Endava.

Endava разработва специални програми за лично благополучие, обучения и менторство за служителите си
 

Вижте още: