General Motors инвестира 650 милиона долара в добив на литий за своите електромобили

Американският автомобилен гигант General Motors подготвя инвестиция от 650 милиона долара в партньорство с компанията Lithium Americas за осигуряване на достъп до литий, който е жизненоважен компонент за производство на батерии за електрически превозни средства. Това е най-голямата инвестиция, която автомобилен производител някога е правил по отношение на източници на суровини за електромобили.


Когато редкият метал бъде извлечен от мината Thacker Pass, която е най-големият източник на литий, открит в САЩ, и след това бъде преработен, той ще осигури възможност на GM да произвежда до 1 милион електрически превозни средства годишно, става ясно от изявления на двете компании. Литият е критичен компонент за батериите, тъй като има много висока енергийна плътност и издържа дълго на постоянно зареждане и разреждане.

„Директното снабдяване с критични EV суровини и компоненти от доставчици в Северна Америка и страните по споразумението за свободна търговия помага да направим нашата верига за доставки по-сигурна, помага ни да управляваме разходите си за батерийни клетки и също така създава работни места“, каза председателят и главен изпълнителен директор на GM Мери Бара в изявлението за обявяване на инвестицията.

Осигуряването на надеждни източници на различни суровини е особено важно в този момент, защото автомобилният концерн се стреми да увеличи производството си на електромобили. В писмо до акционерите на компанията Бара посочва, че 2023 г. ще бъде „година на пробив“ за Ultium Platform (платформата за батерии за електромобили на концерна).

В замяна на инвестицията си General Motors ще получи изключителен достъп до първата фаза на производство на литий и правото на първа оферта за втората фаза на производството, която ще е част от проекта Thacker Pass. Процесът на работа е локализиран в северната част на щата Невада и трябва да започне през втората половина на 2026 г. Той ще създаде 1000 работни места докато мината се строи и 500 по време на операциите след това.

„Това е вълнуващ крайъгълен камък и не бихме могли да искаме по-добра организация от General Motors, за да станат най-големия ни инвеститор“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Lithium Americas Джонатан Еванс пред CNBC. „GM споделя нашия ангажимент за значително напредване на енергийния преход и съм уверен, че заедно можем да превърнем Thacker Pass в основен играч в сигурна, интегрирана верига за доставки в Северна Америка от критични материали за батерии до електромобили.“, заяви още той.

Според последните заявления The General Motors Company се ангажира да стане въглеродно неутрална до 2040 г. За да постигне тази цел, тя ще работи за елиминиране на емисиите от ауспуха на новите лекотоварни превозни средства до 2035 г. и елиминиране на всички емисии от нови лекотоварни превозни средства (включително леки автомобили, SUV и пикапи) до 2040 г. GM усилено инвестира в електрификация и планира да продава 30 нови електрически превозни средства на пазара до 2025 г. Един от най-очакваните модели, чиито продажби ще започнат след броени месеци, е пикапът Chevrolet Silverado EV (илюстриран на изображението по-горе).

В допълнение се осъществяват планове за използване на 100% възобновяема енергия за всички глобални операции до 2050 г.

Компанията обаче насочва все повече средства и в нови технологии за подобряване на безопасността и ефективността. Това включва разработването на усъвършенствани системи за подпомагане на водача, например автоматизирано аварийно спиране, помощ за поддържане на лентата и адаптивен круиз контрол. Освен това постепенно се въвеждат нови технологии, които спомагат за подобряване на клиентското изживяване, като виртуални шоуруми и добавена реалност, както и решения за мобилност, като услуга за споделяне на автомобили.

Всичко това е част от стратегия за подобряване на ефикасността и ползите, които потребителите получават, независимо дали става въпрос за цялостния автомобилен продукт или даден вид услуга, като еднократно придвижване, обслужване и ремонт или друга сходна дейност.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...