ИКЕА и световноизвестният дизайнер Върджил Абло представиха колекцията MARKERADКолекцията MARKERAD превръща предметите в истински дизайн икони и ни помага да изразим своя стил в първото си жилище

 Лимитираната колекция на американския дизайнер Вържил Абло и ИКЕА – MARKERAD, която бе анонсирана миналата година по време на „Дни на демократичния дизайн“, развълнува милионите почитатели на бранда по цял свят. Колекцията показва един нестандартен творчески прочит на стандартни мебели и аксесоари за дома. Името на колекцията - MARKERAD означава „маркиран“, в превод от шведски, и изцяло кореспондира с нестандартните решения, които могат да „маркират“ вашия дом със стил. Част от колекцията са стенен часовник без цифри, тревиста настилка, картина на Мона Лиза, която е с USB портове и много други интересни и впечатляващи артикули.

„Съществуват само няколко мига в кариерата на един дизайнер, по време на които получава шанса да работи с възможно най-добрите в сферата. Моята концепция за дизайн резонира с принципите на демократичния дизайн на ИКЕА. Най-важното за мен в изкуството и дизайна е, че нещата, които създавам, имат реална причина да съществуват. Решаването на нужда, независимо дали е художествена или функционална, за мен е много важно. Така се чувствам в състояние да оставя подписа си върху различни обекти.”, споделя самият Върджил за колаборацията.

Върджил, заедно с Хенри Мост, творчески лидер в ИКЕА, провеждат обширно проучване на живота на младите, за да могат да разберат от какво реално имат нужда те, когато заживяват сами за първи път. По време на няколко работилници в дизайнерския център на ИКЕА в Елмхулт, Швеция, те работят заедно за разработването на скици и прототипи, с които физически оформят самите продукти. Резултатът е лимитираната колекция MARKERAD, която обхваща артикули от часовници до столове с впечатляващ дизайн, който ще помогне на всеки дом да изпъкне.

Колекцията дава възможност да внесеш в дома си нов килим или да закачиш същия този продукт на стената си придавайки му друго значение. 

Българинът Богдан Плъков „@chilldays“, артист и част от творческия екип на модния бранд Off-White™, чийто създател е Virgil Abloh, споделя:

„Virgil Abloh е най-вдъхновяващият човек, които съм срещал -  от работната му етика и начина на вземане на решения, работейки върху няколко различни модни колекции, изложби и куп колаборации едновременно, до това как винаги успява да придаде нов прочит на нещо познато, променяйки го само с 3%, както самият Virgil Abloh казва в лекцията си пред Харвард.”

Дългоочакваната колекция е вече и в България, а нейното официално представяне ще се случи на 1 ноември в магазин ИКЕА, София. Събитието е отворено и всеки ще има възможността да се докосне до колекцията и да разбере малко повече за нейното създаване.

ИКЕА и световноизвестният дизайнер Върджил Абло представиха колекцията MARKERAD 


ИКЕА и световноизвестният дизайнер Върджил Абло представиха колекцията MARKERAD 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...