Първата в региона accelerator програма започва в България Заслугата е на Американския университет в България 

Макар форматът, известен като Accelerator програма, да е широко популярен в Съединените щати и Западна Европа, до този момент в региона няма такъв формат. Това съвсем скоро ще се промени, тъй като Американският университет в България (АУБ) ще постави началото на първата по рода си програма за практическа подготовка по предприемачество. Благодарение на Elevate AUBG Accelerator Program обучаващи се и наскоро дипломирани студенти на висшето училище ще могат да развият истински бизнес, подкрепяни от общността на завършилите университета. 

Програмата е с продължителност от четири месеца, като младите предприемачи ще работят по осъществяване на бизнес плановете си в отбори от двама до четирима души. Всички те ще имат достъп до разнообразни работилници, обучения и менторски срещи с най-опитните бизнесмени в страната. В Elevate ще могат да се включат както всички настоящи студенти на университета и младежи, завършили преди не повече от пет години, така и студенти от други учебни заведения. 

Даниел Томов е човекът, който стои зад цялата концепция: „Основната ни задача е да създадем среда, където студентите да могат да разработват своите идеи и да усетят какво означава да бъдеш предприемач. Ние събираме заедно хора от различни сфери, включително възпитаници. Решихме да започнем преди 6-7 месеца. След пет години се надявам това да стане неотменна част от учебната програма на АУБ и основен инструмент за набиране на хора, тъй като никой в Европа не развива точно такава програма“, разясни идеята си възпитаникът на АУБ. 

Elevate е замислена така, че да осигурява всичко необходимо за стартиращия бизнес, но тя ще подпомага и АУБ, който ще получава 5% дял от всяка компания, която се създава чрез програмата.  Учебното заведение се гордее с много свои възпитаници, които са движеща сила на предприемачеството в България. Самият инициатор Даниел Томов е сред пионерите, инвестиращи в сектора на информационните технологии в страната. Програмата ще бъде водена от Борис Ангелов и Николай Похлупков – наскоро завършили АУБ, те вече имат опит в предприемачеството, включително спечелени национални конкурси и организирането на един от най-мащабните хакатони в страната, именно в кампуса на университета.

За още актуална информация около Elevate – последвайте страницата на програмата във Facebook.  

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...