Как видео играта на FIFA се е изменила през годините?Ако футболът е кралят на всички спортове, то безспорно FIFA е кралят на футболните симулатори. През 2018 година франчайзът на EA Sports е официално записан в Книгата на рекордите на Гинес в категорията “най-продавана спортна поредица на планетата”, що се отнася до гейминга. Въпреки никога нестихващите спорове между феновете на FIFA и нейния основен конкурент Pro Evolution Soccer, безспорно е, че по-голямата част от любителите на футболни компютърни игри залагат именно на FIFA.

Началото на франчайза е поставено през декември 1993 година, когато излиза първото заглавие от неговата история - FIFA International Soccer. Тогава на корицата са английският национал Дейвид Плат и полякът Пьотър Сверчевски, докато при други версии на корицата са поставени ирландският вратар Паки Бонър и холандската легенда Рууд Гулит. FIFA е първият футболен симулатор, който е лицензиран от ФИФА - организацията, управляваща световния футбол. 

И днес FIFA разполага с ексклузивни лицензи, които липсват при нейния основен конкурент PES. Обратното също е вярно, тъй като двете заглавия често си съперничат по отношение на ексклузивното право да притежават първенства, отбори, стадиони и т.н.

FIFA през 90-те

90-те години на миналия век са генезисът на FIFA като франчайз, който ще добие впечатляващи размери в бъдеще. Както вече посочихме, първата версия на играта излиза през 1993 година. Тогава нейното създаване струва на разработчиците й около 30 000 долара месечно, като само за сравнение, в момента работата по всяка нова версия на FIFA струва стотици милиони. 

Разбира се, тогава все още не съществуват днешните властелини при конзолите PlayStation и Xbox, а първата FIFA излиза за платформи като PC, SEGA, SNES, Game Boy и други. В онзи момент играта прави нещо революционно сред вече познатите игри на футбол, представяйки случващото се на терена от изометрична гледна точка, което я различава от вече съществуващи предложения като Kick Off, European Club Soccer и Sensible Soccer. В първата си версия FIFA включва единствено национални отбори, без да използва истински имена на футболисти. 

Разбира се, всяка следваща версия усъвършенства играта. При FIFA 96 за първи път са използвани 3D графики в реално време, както и за първи път са включени играчи с истинските си имена и позиции на терена.

Ако вашето детство е преминало през 90-те години, то със сигурност помните, че последвалата FIFA 97 бе изключително популярна и у нас. Тогава за първи път в играта е включена игра в зала, която определено предлагаше по-различно и страхотно забавление.


2000: FIFA срещу PES

С настъпването на новото хилядолетие, FIFA започва да става все по-добра и реалистична. Всяко следващо заглавие надгражда предходното. Първото десетилетие на новия век със сигурност ще се запомни и със ставащото все по-ожесточено съперничество между FIFA и продукта на японското студио Konami Pro Evolution Soccer.

Макар че корените на PES могат също да бъдат проследени до 90-те, може да се каже, че първата игра от франчайза реално излиза на пазара през 2001 година. Тогава PES е реално наследник на поредицата International Superstar Soccer, която блести със страхотни иновации за времето си и е смятана за най-добрата футболна игра в 16-битовата ера. В нея всеки футболист има индивидуално моделиран за него аватар и притежава собствен номер на фланелката - нещо революционно за времето си.

За съжаление, проблемите с липсата на лицензи при Pro Evolution Soccer не датират от днес. Konami обаче намират решение на въпроса, интегрирайки система за модификация, позволяваща на собствениците на играта ръчно да коригират този проблем. 

Същевременно 2005 е една от най-важните в историята на FIFA, тъй като при FIFA 06 забелязваме изцяло преобразяване на енджина на играта. Разработчиците успяват да подобрят значително контрола върху случващото се на терена, пренаписвайки повече от половината код на продукта. За първи път е въведен и факторът “отборна химия”, който е от огромна важност и днес.

FIFA през последните 3 години

Хейтърите на FIFA често обичат да казват, че от EA Sports издават една и съща игра всяка година, а хората продължават да я купуват. Цифрите обаче потвърждават, че днес FIFA е една от най-продаваните игри за PS4 и Xbox изобщо. Не може да се отрече, че във всяка следваща версия разработчиците добавят по нещо ново, което обаче не винаги може да бъде забелязано при “кежуъл” играчите. Лоялните фенове на поредицата обаче забелязват всяка една промяна.

Така например във FIFA 18 е въведена функцията за бърза смяна, а легендарното движение “обръщането на Кройф” на легендарния Йохан Кройф е сред четирите нови умения, добавени в играта.

И ако промените в последвалата FIFA 19 са по-скоро козметични, през тази година EA Sports ни изненадаха сериозно с последната засега FIFA 20. Най-голямото нововъведение е безспорно режима Volta Football, който ни позволява да се насладим на уличния футбол в пълния му блясък. Сред новите детайли в играта са промени в механиките на изпълнение на дузпа и свободен удар, по-добро създаване на пространства без топка и повече окуражаване на играча да действа “един на един” срещу противника.

В заключение можем да кажем, че продуктът EA Sports FIFA продължава да бъде лидер на пазара на футболните симулатори. Достойнствата на конкурента PES няма как да бъдат отречени, но поне засега, друг се е възкачил на трона.

Как видео играта на FIFA се е изменила през годините?

Вижте още: