Иво Ценов и Тенко Николов са Будители на 2022 година

Фондацията на двамата предприемачи от SiteGround ще се казва “За пример”

Иво Ценов, основател, и Тенко Николов, изпълнителен директор, на водещата българска IT компания SiteGround са сред десетте българи, определени за “Будители на 2022” - обществената кампания на БНР, която излъчва десет личности, вдъхновили околните, създали промяна и творили добро през годината.

За своята дейност в подкрепа на обществото, за визията им по отношение изграждането на фондация, която да подкрепи българските спорт, здравеопазване и образование, Ценов и Николов споделят във видеото. Ако смятате, че мисията им е близка до вашите ценности и заслужава вашия глас, подкрепете ги като гласувате за тях ТУК.

Екип от журналисти на БНР номинира най-изявените личности и проекти през изминалата година, а слушателите на общественото радио изпращаха в продължение на три седмици номинациите за своите будители. Сред всички номинирани, повече от 200 кандидатури – жури в състав проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова определи десетте имена, белязали 2022 година със своята будителска дейност.

“SiteGround от години подкрепя различни образователни и социални инициативи, затова естествено дойде решението да основем своя фондация, която ще се казва “За пример” и ще работи в областта на здравеопазване, образование и спорт”, коментират Тенко Николов и Иво Ценов.

До момента SiteGround е сред най-големите инвеститори в българското образование. През 2021 година компанията подкрепя фондация “Заедно в час” с 20 000 лева, а от 2022 ангажиментът е на стойност 100 000 лева за период от три години или общо 300 000 лева. Компанията ще дари в рамките на пет години 12 милиона лева на първия български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Сумата ще покрие разходите за възнаграждение на учените от световен ранг, които институтът ще привлече да преподават в страната ни, за период от пет години. SiteGround е сред най-големите инвеститори, наред с българското правителство и технологичните гиганти като Google и Amazon. SiteGround е предоставил дарения и на различни неправителствени организации, които подкрепят кариерно ориентиране за млади хора, както и предприемачески проекти и менторство.

Вижте още: