Китай започва тестово извличане на уран от морската вода

Китайската корпорация CNNC въведе в експлоатация тестова платформа за извличане на уран от морската вода, като се предполага, че ще стане най-голямата подобна платформа, построена в Южнокитайско море. От CNNC отбелязват, че няколко института в Китай са провели тестове по извличане на уран от морска вода на място.

Според компанията новата ѝ морска платформа ще може да извършва експерименти в реални океански условия.

Морската вода съдържа уран в концентрация около 0,003 части на милион.

Въпреки че тази концентрация е много ниска (средното съдържание на уран в земната кора е около 2,7 части на милион), според експертни оценки, в океаните се съдържат около 4 милиарда тона от този метал.

Общите ресурси от уран в земните руди е близо 3,7 милиона тона, затова океаните могат да се превърнат във важни източници на уран, ако извличането му бъде рентабилно.

 

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...