Кофас: в света търговията остава двигател на растеж, въпреки протекционистични мерки В глобален план търговията се променя из основи, но ще остане важен двигател за растеж в световната икономика. Това става въпреки въвежданите протекционистични мерки и заплахите за търговски войни. Секторът се обогатява с нови пазари, развиващи се основно в дигитална среда – това означава нови възможности, но и нови рискове.

Това стана ясно от седмата годишна конференция по управление на риска, организирана от Кофас България, която се проведе вчера, 18 април. Темата на събитието беше „Търговиятаи промените: Нови хора, нови пазари” и на него по традиция се дискутираха актуални теми от световната икономика. Участници в конференцията бяха представители на водещи български и чуждестранни компании, които споделиха своята експертиза пред гостите.

„Налице са важни позитивни тенденции – най-голямата икономика в света, тази на САЩ, процъфтява. Китай допринася за все по-голяма част от световния растеж, а средната класа на развиващите се пазари продължава да се увеличава. Заедно с това възникват и някои поводи за притеснение – това са нарастващият политически риск, който бе най-висок през 2018 г. г, протекционизмът и нарастването на глобалния дълг с повече от 50% за последните 10 години“ – отбеляза Милена Виденова, управител на Кофас България.

Тя и регионалният икономист на Кофас груп - Грегорж Шилевич,направиха преглед на страновите и секторни рискове по света. Според Шилевич се очаква спад в растежа на големите икономики, като България ще е единствената страна в Централна и Източна Европа, в която ще има покачване на ръста през 2019 година. Най-рискови сектори в световен мащаб се оказват строителството, металургията и автомобилостроенето. У нас чувствителни са строителният сектор и металургията. ИТ секторът продължава да се развива изключително бързо – и в България, и в световен мащаб, но проблем е недостатъкът на работна ръка у нас.

В три панела и няколко пленарни лекции участниците разгледахатеми като чатботове, изкуствен интелект, актуалните месиджинг приложения, какво е тяхното бъдеще и какви възможности предлагат. Спряха се и на онлайн платформи за продажби, коментирахавъзможностите за новите специалисти или така наречените милениъли и как те да бъдат привличани и мотивирани. Участниците се обединиха около мнението, че в съвременния дигитален свят непрестанно се откриват нови възможности. Младите се развиват изключително бързо, те са много креативни, а информацията, която им е нужна е по-достъпна от всякога. „Ученето вече не е за цял живот, както се казваше преди. Сега то е отвсякъде и от всеки. Всъщност истински риск е да не развиваме себе си”, допълва Дарина Пенева от Stanton Chase.

Темата за новите пазари и бъдещето на интернет търговията също беше важен фокус в дискусиите. Участниците се съгласиха, че интернет и онлайн търговията са бъдещето, дигиталното присъствие е важно за комуникационния микс и незаменима част от присъствието на компаниите, независимо малки или големи. Новите пазари предоставят нови възможности и изискват нови бизнес модели. „И младите, и ние по-възрастните искаме да се развиваме, да се учим, но и да получаваме добро възнаграждение за това, да получаваме добра обратна връзка и да се чувстваме оценени. Всъщност не сме по-различни от милениълите, ако се замислим”, заключи г-н Божидар Нейчев, старши съдружник вPwC.

Конференцията на Кофас по управление на риска събра над 200 представители на бизнеса и институциите, които дискутираха теми, свързани с глобалните процеси, финансовия мениджмънт, рисковете, перспективните и губещи сектори в икономиката и много други. Събитието се проведе с партньорството на PwC, Кока-кола ХБК и винарска изба Старосел. Медийни партньори бяха Bloomberg TV, сп. Мениджър, сп. Икономика, сп. Логистика, Твоят Бизнес, economy.bg, money.bg, expert.bg, economic.bg, b2b media, SeeNews, Предприемач, Инвестори CIO.

Кофас: в света търговията остава двигател на растеж, въпреки протекционистични мерки  

 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...