В Деня на Земята Starbucks пуска тематични чаши за многократна употреба на преференциална ценаСветовноизвестната верига за кафе специалитети Starbucks сменя пластмасовите сламки със специални капаци

Днес, специално за Деня на Земята, във всички кафенета Starbucks България ще се продават специални чаши за многократна употреба на преференциална цена. Инициативата „Донеси собствен тъмблър и получи отстъпка от цената на напитката“набира все повече последователи. В обектите на Starbucks България усилено се работи и за изкореняване на навиците за употреба на пластмасови сламки. Те вече не се поднасят с напитките, а само в случай, че клиентът специално поиска и настоява за такава.  

В същото време от световноизвестната верига за кафе специалитети Starbucks, притежаваща мрежа от около 28 000 кафенета само на територията на САЩ и Канада, обявиха, че се отказват от използването на пластмасови сламки и вместо тях ще използва специално разработени капачки. 

Скоро, като посетите Starbucks, ще ви предложат чаша с капак,  подходящ за рециклиране, през който може удобно да консумирате напитката си. 

Капачките, които ще сменят сламките, са изработени от полипропилен, който може да бъде напълно преработван.  

"Пластмасовите сламки не можеда бъдат преработвани, докато капачките може.", заяви директорът на отдела за опаковки на компанията Starbucks Крис Милн, подчертавайки, че така се създава образец за подражание и за другите компании.

Глобалната верига за кафе оповести плановете си да спре употребата на 1 млрд. пластмасови сламки до 2020 г.

Първи с нововъведението ще се запознаят посетителите на кафенетата в Сиатъл и Ванкувър, а през 2020 г. новите правила ще бъдат въведени навсякъде, включително в 14-те заведения в България. 

„Решението на Starbucks да се откаже от сламките за еднократна употреба е силен пример за това, каква роля могат да изиграят компаниите за намаляването на замърсяването на световния океан с пластмасови отпадъци. В условията, когато 8 милиона тона пластмасови боклуци попадат ежегодно в океана, ние не можем да допуснем частните компании да остават настрана от решението на този проблем“, заяви директорът на НПО „Море свободно от замърсяване“ Никълъс Мелос. 

Само европейците произвеждат годишно близо 25 милиона тона пластмасови отпадъци – количество, което би могло да се натовари на камиони, образуващи опашка от 18.000 километра. 

Пластмасовите изделия могат да се ограничат чрез съзнателното използване на пазарски чанти и торби от плат, както и на чаши за кафе, позволяващи многократна употреба.

Вижте още: