Интервю на министър Драгомир Стойнев за предаването „12+3“ на БНР, 4 юни 2014 г.

Водещ: Как гледате на оценката, че виновни за резултатите от изборите са министрите?

Драгомир Стойнев: Все още няма категорично изявление на ръководството на БСП, нито пък има материал, който да е съгласуван в Изпълнителното бюро. Това са само догадки на определени народни представители. Всяка загуба на избори носи конкретни последствия. Възможно е правителството да е виновно, а е възможно и самата организация на изборите да е дала резултат в негативна насока. В крайна сметка всички проблеми на БСП трябва да се решават на „Позитано“ 20. Смятам, че трябва да се вслушаме в членовете на БСП.

Водещ: А съгласни ли сте с тезата, която беше изразена от хора от БСП, че е нужна много по-активна лява политика от страна на кабинета, защото мерките досега в тази посока не били достатъчни?

Драгомир Стойнев: През изминалата една година правителството изпълни много мерки в социалната сфера. Увеличена бе минималната работна заплата, увеличихме детските надбавки, увеличихме обезщетенията за отглеждане на деца с увреждания, въведе се швейцарското правило за пенсиите, замразено бе увеличаването на възраст за стаж, отново се върнаха забравените коледни добавки към пенсиите, имаше и великденски. Не бих казал, че за тази една година в социалната политика не са изпълнени поетите ангажименти от страна на БСП.

Водещ: Избирателите изглежда не са разбрали достатъчно добре това и има още въпроси дали ще има по-активна лява политика?

Драгомир Стойнев: Това зависи от правителството и от министър председателя. На този етап ние сме ограничени от бюджета. Хубаво е да има лява политика, аз съм привърженик на лявата политика, но за целта трябва да бъдат намерени средства. Отново подчертавам, че за една година се случи изключително много в социалната сфера. На хората, които работят на минимална работна заплата им се връща платеният данък – тоест има промяна и в плоския данък. Това наистина е един огромен напредък, но трябва да бъдем изключително внимателни да не залитнем прекалено наляво и това да доведе до понижаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Водещ: Спокоен ли сте за мястото си като министър, защото предстоят промени в правителството?

Драгомир Стойнев: Аз от първия ден съм с оставка в джоба и няма проблем ако ръководството на партията и премиерът преценят, че не съм се справил за тази една година в сферата на икономиката, енергетиката и туризма. Важното е да имаме едно наистина работещо правителство и да отговорим на очакванията на хората. За тази една година всички работодателски организации признават, че се отлепихме от дъното.

Водещ: Ще бъде ли разделено вашето министерство на две?

Драгомир Стойнев: Това е едно мегаминистерство – има и икономика, и енергетика, и туризъм и оперативна програма, тук са и концесиите, тук се извършват и най-големите сделки в областта на отбранителната индустрия. Но когато човек е енергичен и не се плаши от работа, не виждам причина министерството на този етап да бъде разделено.

Водещ: Вчера президентът Плевнелиев, Ви разкритикуваха остро относно санкциите, които Европейската комисия най-вероятно ще наложи върху България.

Драгомир Стойнев: Оценката на президента Плевнелиев не ме обижда. Винаги съм бил в един изключително добър диалог с Европейската комисия. Да не забравяме, че преди една година този проект бе сложен на „трупчета“ – почти нищо не бе свършено. За изминалата една година ние наистина постигнахме много. Ако се върна към началото - ние не направихме нито една стъпка за проекта „Южен поток“, тъй като ние работихме по проекта „Набуко“. Този проект бе възможност за реална диверсификация на България относно източниците на природен газ. По проекта „Набуко“ всички държави, през които щеше да премине, имаха огромна готовност. За съжаление ние не бяхме пожелани като партньор по този проект. Знаете, че проектът „Набуко“ пропадна и дори ЕК и комисарят Йотингер не можаха да ми обяснят точно каква е причината. Избран бе друг проект – ТАП и мигновено реагирахме. България бе единствената държава, която подписа договор с консорциума „Шах Дениз 2“ за доставка на 1 млрд. м 3 природен газ от Азербайджан. Започнахме работа по интерконекторната връзка с Гърция за постигане на диверсификация. Но това не е достатъчно. Ето защо предприехме нужните действия по изграждането на газопровода „Южен поток“. Всяка стъпка е съгласувана с еврокомисаря Йотингер, така както той съгласува с мен предприетите действия. И вчера получих писмо от него за развитието на преговорите между ЕК, Русия, Украйна. Като министър аз трябва да направя всичко възможно да осигуря доставките на газ, ако недай си боже се стигне до спиране на природния газ за България.

Водещ: От къде идва огромният натиск да не се строи проекта, защото то е видимо, че много хора от ЕК, а също така и извън Европа искат този проект да не стане?

Драгомир Стойнев: Този проект не е на България, той е европейски и работим в изключително тясно сътрудничество с Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция, Хърватия. И за тях този инфраструктурен проект е приоритетен и се надявам ЕК да намери повече солидарност в бъдещите си отношения, тъй като едни определени държави са обезпечени с доставки на природен газ от Русия, а други са поставени в конфликти.

Водещ: Министър Стойнев, вие можете ли абсолютно твърдо да кажете, че този проект ще бъде реализиран що се касае до България или в един момент, когато видите, че започнат да ви спират оперативните програми, като наказание за това, че упорствате за Южен поток и да кажете по-добре да спрем Южен поток, но да си върнем Европейските пари.

Драгомир Стойнев: Аз лично съм притеснен от тези твърдения на опозицията, които се опитват да свържат средствата по програми с проекта „Южен поток“. Има обективни въпроси от ЕК относно търга и избор на изпълнител по проекта и в момента готвим отговори за комисията. Ще обсъдим с тях всички въпроси, ние трябва да вървим заедно с ЕК и също така заедно да отстраним нередностите.

Що се отнася до оперативните програми, да, има нередности. Аз обаче не искам като бившето управление да се оправдавам с предприети действия от страна на предишните. Истината е, че ние в момента търпим проверки по неправилно взети решения на предишните управляващи. Желанието ни е те да бъдат изчистени, защото страда имиджът не на това правителство, не на бившето правителство, а страда имиджът на България.

Водещ: България ще направи ли всичко възможно, за да стане този проект?

Драгомир Стойнев: Този проект е изключително важен за България. Първо той дава сигурност на доставките на природен газ. Второ той ще премине през най-бедния регион на България и на Европа, а именно Северозападният, ще създаде десетки хиляди работни места. Това е един огромен инфраструктурен проект, който не се е случвал може би от края на 80-те години в България и не виждам причина ние да не бъдем последователни в своите действия. Разбира се, трябва да се спазва европейското законодателство.

Водещ: Какво ще кажете на онези експерти, които ще дойдат тук на 13-ти юни?

Драгомир Стойнев: Да, аз съм изпратил покана и съм се разбрал с комисаря Йотингер да дойдат, за да видят законодателството относно морската част, което ги притеснява. Една първа среща вече бе направена в Брюксел, нека втората бъде тук в България. Да се срещнат и с народните представители, защото според мнението на народните представители и на експертите тези промени, които се предлагат в законодателството отговарят на всички промени, които са направени и в други държави-членки и те изцяло описват газопроводи, които тръгват от 3-та страна към държава- членка на ЕС. Именно такъв е и газопроводът Южен поток. Разбира се, всички решения трябва да се взимат в диалог с ЕК, така че наистина да няма предположения, че нещо се прави скришом. Напротив всичко, което сме свършили е било съгласувано с ЕК. Когато аз стъпих в длъжност имаше две наказателни процедури за частично транспониране на Третия енергиен либерализационен пакет. Те бяха в съдебна фаза. Никога не съм казвал това, защото смятам, че това ми е работата, да работя в името на държавата.

Водещ: Вие сте много добре настроен към ЕК, обаче от там не Ви отвръщат със същото. Непрекъснато Ви плашат със санкции, непрекъснато има претенции, как ще си обясните тази несиметричност на отношенията.

Не бих казал, че са зле настроени към нас и смятам, че когато има въпроси трябва да има и отговори и такива процедури са постоянни. И в други страни (около 20) са стартирани инфриджмънт процедути. Това, че една част от тези процедури стана обществено достояние не означава, че има лош диалог между България и Европейската комисия.

Водещ: Мислите ли, че една нова ЕК тази, която ще се създаде след, като бъде избран нов председател, би имала по различно отношение към България отколкото настоящето?

Драгомир Стойнев: За нас е важно да се спазват европейските правила. ЕК работи обективно, ние имаме много въпроси. България, а и останалите държави членки имат процедури по инфриджмънт в сферата на енергетиката. Така, че когато има такива процедури е съвсем нормално е да има диалог и да се спират тези процедури. Така, че аз не считам, че следващата комисия ще бъде по-благосклонна към нас. За мен е важно правителството да върши своята работа по европейските правила.

Вижте още: