Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заминава днес, 1 юли 2014 година за Ашхабад, Туркменистан, където на 2 и 3 юли ще се проведе заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество.

В състава на делегацията са включени представители и на министерствата на транспорта, земеделието и храните, инвестиционното планиране и външните работи, на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. С министър Стойнев ще пътуват 20 фирми работещи в сферата на: човешки ресурси, водно строителство, инвестиции, производство на оборудване за хранително-вкусовата промишленост, проектиране и производство на комплектни трансформаторни подстанции и разпределителни табла, индустриално и инфраструктурно строителство, производство на стоманени и стоманобетонни конструкции, мостове, производство и търговия с материали за шевните производства, парфюмерийна индустрия и др.

На 3 юли в Ашхабад ще се проведе и бизнес-форум с тяхно участие.

От тюркменска страна председател на комисията е Бабамират Таганов, министър на икономиката и развитието.

Една от темите, които ще бъдат дискутирани по време на заседанието  е  участието на български фирми в инжинеринга и строителството на инфраструктурни обекти в Туркменистан. Още повече, че български фирми вече участват в осъществяването на проекти за над 1.2 млрд. щатски долари там.

В областта на търговията възможности за увеличаване на износа има при медикаменти, парфюмерийни продукти, храни, машините за хранително-вкусовата промишленост и др. Българският износ за Туркменистан през 2013 година е едва 7 млн. щатски долара, но се е увеличил спрямо 2012 г. с 27%. Стокообменът за 2013 година е бил 76 млн. долара. За първото тримесечие износът ни възлиза на 1.6 млн. щатски долара. Основно перо при износа ни са цигарите и други тютюневи изделия, а при вноса – нефтопродукти.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...