1434698Пивото с вкус на барбекю се прави за нашия пазар от Бритос след инвестиции на стойност 3 млн. лева

За първи път на българския пазар се предлага специфичната опушена бира, която е исторически значим специалитет с произход Германия. Пивоварна Бритос ще зарадва преди празниците почитателите на пивото с новия си продукт - Бритос Опушена бира в стъклена бутилка, 330 мл.

Опушеното пиво се отличава с плътен тъмнокехлибарен цвят и хармоничен, деликатен и балансиран вкус. Специфичният сух аромат се долавя веднага, като прелива в аромата на хмел. Разработката на рецептата, технологията и пропорцията на използваните суровини е изцяло дело на опитния и висококвалифициран екип на Бритос, а материалите са от най-високо качество – специални малцове и хмел, доставени от най-добрите производители. Тествани са десетки рецепти за постигане на уникалния, завършен продукт.

Експериментът става възможен благодарение на редица нови инвестиции, реализирани в пивоварната през 2017г. на обща стойност над 3 млн. лв. Те включват силози за съхранение на суровината за производство, високо технологични и високо ефективни ЦКТ /съдове за ферментация и отлежаване/, специално конструирани и изработени за пивоварна Бритос, както и автоматизирана линия за бутилиране на пиво в стъклена бутилка за еднократна употреба и складови помещения за амбалаж и готова продукция.

Корени на опушеното пиво

В древността германските народи са използвали опушен на букова жар малц за приготвянето на кехлибарената напитка. През Средновековието  голяма част от произвежданата бира реално е била точно опушена, заради способа за влагане на малца в нея. Той е трябвало да бъде добре изсушен, но поради липсата на достатъчно слънчева светлина в много региони се е използвало сушенето на открит огън. Топлината и димът са причината за специфичния, сладък, димен аромат и вкус на бирата. Някои ценители го оприличават с този на опушено дърво, дори на бекон или барбекю вкус. Опушеният малц придава особен чар на бирата през студените месеци. 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...