Отношенията Турция – Русия Както и да тълкуваме геополитическите игри на държавните лидери, не можем да не мислим със състрадание, съпричастност и съчувствие за майките на загиналите войници.

За майката на загиналия пилот (а казват, че загиналите пилоти са повече) днес светът е свършил, животът е разрушен завинаги.В това също е разликата между Европа, от една страна, и Турция и Русия, от друга страна.

В Европа се интересуват от мнението на майките, от общественото мнение и далеч по-трудно пращат синовете на тези майки да се бият за каузи, които не се преценяват от общественото мнение за най-висши за националната сигурност.

Докато Ердоган и Путин не се интересуват от мнението на майките, от общественото мнение и много по-лесно пращат синовете на тези майки да се бият за каузи, които Ердоган и Путин са преценили, че са най-висши за националната сигурност и налагат тази своя лична, вождистка преценка на общественото мнение.

А най-жестоко от това страдат майките. На мен ми е покъртително жал за майката на загиналия руски пилот. Нейният син бе пратен там против нейната воля и загина за неясна геополитическа кауза – жестока жертва в една съмнителна геостратегическа позиционна шахматна партия на двама еднолични и несменяеми лидери, обзети от мания за имперско величие, мечтаещи за велика роля в Историята. Николай Слатински

Възпалените на тема Русия и Путин нека не се радват прекалено, че Турция е свалила руски самолет. Така може да започне Трета световна, пред която терористите ще останат като мил спомен.

Откъдето да го погледнеш този свален самолет е дивотия и авантюризъм, който поставя на риск света. Пределно ясно е, че Русия не атакува Турция, пределно ясно е за какво прелитат руски самолети край границата. За да свали Турция руски самолет, това е чиста проба подкрепа за ислямисти, които много ясно се обозначиха какви са - който е гледал видеото, е чул как крякат "Аллах Акбар", като пада самолетът, и другите кадри с убития пилот.

И в Индепендънт мернах някакво обяснение за сваления самолет, което се различава от това на правоверните русофоби у нас. Ще сложа линк по-долу. Иван Бакалов

Чета разпенявените обяснения как свалянето на руския СУ-24 било провокация, било по заповед на Щатите,да сме излезли от НАТО немедленно, и още бля-бля в този дух.

Дорогие мои, провокация щеше да бъде, ако турските изтребители бяха срещнали СУ-то нейде из космическото пространство и го бяха думнали. В случая - турските изтребители срещат СУ-то на неприкосновената територия на една държава и нямат друг избор освен....да го приземят. Провокация е навлизането в чужда територия, а не защитаването й! Така се пази държава!

А като цяло, руските СУ-та много обичат да си играят на игричката "прекоси чужда граница и бягай". Само че, когато това го правят с навлизането в българска територия, например, си играят, образно казано, на "руска рулетка". Днес обаче, са решили да се позабавляват на "кавказка". Галина Славеева

Отношенията Русия- Турция от икономическа гледна точка:
- износът на Русия за Турция е 25 млрд. долара годишно
- приходи от руски туристи 2.7 млрд. долара през 2014, което е 9.4 % от всички приходи от туризъм в Турция.
- Турция е вторият най-голям пазар за Газпром, който от своя страна доставя 50% от нуждите от газ на Турция.
- Русия има договор за строеж на ядрена централа в Турция.

Всичко това е под въпрос сега.

И двете страни имат какво да губят. Георги Кадиев

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...