Проект за филц от рециклиран полиестер и вълна е победителят в Академия “Иновация в действие“На официална церемония в София бяха обявени тримата победители в социално-отговорния проект на „Солвей Соди” АД Академия Иновация в действие“. В Академията се оценяваха иновативни проекти на тема устойчиво развитие на средата около нас, здравословен живот и безопасност, технологични иновации.

Авторитетно жури с председател Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди”, и почетен председател Н. Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, избра измежду 10 проекта финалисти трите най-иновативни. Велика Петрова с „Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна“ спечели първата награда - участие в лятна програма на Училището на Солвей по икономика и мениджмънт в Брюксел. Втора награда - магистратура по иновации, предприемачество и финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), отиде при Никол Младенова с проект „Junk Art Contest - Отпадъците във Варна". Трета награда - курс по управление на иновации, организиран от Бизнес институт, бе присъдена на Борислава Иванова за нейната онлайн платформа за размяна на стари или нови вещи.

„Иновациите са неделима част от нашето така динамично развиващо се общество, ето защо за мен е чест отново да бъда част от инициативата „Иновация в действие“. Днес пред себе си виждам хора с чудесни идеи, които желаят да променят света. Пожелавам им да успеят, защото това е естественият начин да се развиваме във високотехнологичния век, в който живеем“, каза в приветствените си думи към гостите на церемонията Н. Пр. Аник Ван Калстър.

Официалният гост на събитието Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието поздрави участниците и журито за техния принос към иновационния образователен процес в България.

„За мен беше истинско удоволствие да проследя отблизо протичането на този образователен проект. Като компания, ориентирана към устойчивото развитие и иновациите в полза на природата и обществото, „Солвей Соди” подкрепя младите участници в Академията и техния поглед към бъдещето. Те са  водени от ентусиазъм за промяна и вложиха получените знания в изключително интересни и иновативни проекти, за което им се възхищавам. Ето защо реших и аз да дам своя личен принос към един от тях, като се ангажирам да консултирам победителя в конкурса, споделяйки своите опит, знания и виждания с млад човек, чиято цел е да се развива. Сигурен съм, че и аз ще науча много от него от позицията си на ментор”, каза г-н Номикос. „Тъй като вярваме, че младежите са бъдещето и разчитаме на техните свежи идеи, ще отворим следващото издание на Академията и за други компании, които споделят същите ценности като нас. Така ще дадем шанс на още повече млади хора от различни градове в България да се научат как да генерират иновативни идеи и как да ги превръщат в реалност“, сподели той.

Във второто издание на инициативата кандидатстваха над 240 млади хора. Най-много студенти, записали се за участие, са от Нов български университет, СУ „Климент Охридски”, УНСС, ИУ – Варна, ЮЗУ и ВТУ. Интерес бе проявен и от студенти в чуждестранни университети от Австрия, Гърция, Италия, Холандия и Швеция. Работилниците за иновации в рамките на проекта също се радваха на висок интерес, поради което увеличихме броя на участниците в тях – по 35 човека от София и Варна, а 25 души от цялата страна се обучаваха онлайн.

Академия „Иновация в действие” се организира в партньорство с The Business Institute и Havas Worldwide Digital Sofia. Повече информация за инициативата можете да намерите на интернет страницата http://innovationinaction.eu/.

Проект за филц от рециклиран полиестер и вълна е победителят в Академия “Иновация в действие“

Вижте още: