Rent a баба-бизнесът в помощи за помощ на нашите баби

Добрата кауза за обмяна услуги

Пенсионната възраст е висока, а минималният праг на пенсията е 523.04 лв. Голяма част от пенсионерите в България имат затруднения при задоволяване на най-елементарни нужди, покриват освен разходите си за храна и тези за лекарства. Цените им продължават да скачат преживяването става трудно. В помощ на възрастните хора в пенсионна възраст идва една кауза- Rent a baba. В интервю за Invest in Bulgaria създателката на платформата Стела Балджиева разказва защо се обръщаме към бабите. За грижа, обич, вкусна храна и още нещо…


“Заедно се надяваме да свържем всички баби, които си нямат внучета, и всички дечица, които копнеят да си имат баба.” - това пишат в официалната страница на инициативата.

Разкажете по-подробно за каузата на нашите читатели!

Нашата кауза е свързана с подпомагането както на младите семейства, така и на пенсионерите в страната. И едните, и другите могат да си бъдат взаимно полезни – майките ще получат глътка въздух в морето от ежедневни задачи, а възрастните хора ще намерят нова емоция, топлота и дечица, на които да дадат своето внимание и обич. Наблюдавайки тенденцията все повече млади семейства да избират по-големи населени места или дори други държави, където да се установят, неминуемо се получава прекъсване на приемствеността между поколенията, а това е в ущърб и на млади, и на стари.

Как се свърза с вас първата откликнала баба?

Чрез социалните мрежи. Оповестихме плановете си за създаването на една такава платформа много преди реалното ѝ довършване и пускане в употреба. Написахме пост, който достигна до милион и половина души за една седмица! Още същата вечер получихме съобщения от желаещи да участват – първата ни дама беше от Пловдив. Не искахме да пуснем един празен сайт, затова помолихме аудиторията да разпространява идеята и който желае, да се включи в предварителната регистрация. По този начин с официалния старт на сайта в него вече имаше близо 100 дами и господа.

Имат ли често затруднение хората, които желаят да се регистрират в платформата?

Наясно сме, че някои по-възрастни участници не боравят добре с новите технологии. За тях предлагаме регистрация по телефон. Други имаха нужда да им обясним как да използват куриерски услуги, а трети – помолили близки и съседи да ги регистрират. Има ли желание, има и начин, а ние сме насреща да помогнем на всекиго.

Кои са каналите ви за комуникация, през които осъществавате реклама. Работят ли ефективно?

Всъщност ние не сме платили нито веднъж за реклама. Хората виждат, че правим нещо от сърце и доброволно споделят постовете ни в социалните мрежи. Наличието на сравнително развит блог, чиято аудитория са хиляди български майки, беше нещото, благодарение на което успяхме да се популяризираме. Отделно множество медии пожелаха да отразят нашата платформа, мисия и кауза. Ние сме благодарни както на радио-медиите, така и на всички онлайн и телевизионни медии, тъй като достигаме до хетерогенна аудитория. Дори бяхме включени в безплатно месечно издание на верига аптеки. Всичко това смятаме за особено ефективно и сме благодарни за помощта на всеки журналист.

Очакван ли е сегашният интерес към платформата? Надмина ли очакванията ви или по-скоро обратното?

Определено интересът надмина очакванията ни! Първоначално проектът беше замислен само за Пловдив, но получавайки десетки запитвания и молби да бъде реализиран и в други градове, нямаше как да откажем. Ние си имаме кауза и ще помогнем на всички, които имат нужда от нас.

Какво обикновено най-често търсят потребителите като услуга, когато си “наемат баба”?

Най-много се търсят възрастни дами и господа за помощ за дечицата. Особено много се вижда потребността от човек, който да посреща детето от ясла или градина и да го заведе у дома, докато родителите приключат работа.

Не се ли притесняват родителите да поверят децата си на непознат?

Да, разбира се, и това е напълно нормално. Затова в нашия блог сме отправили подробни съвети за техните максимални сигурност и спокойствие. Родителите са в пълното право да изискват подробна документация от кандидатите, на които ще поверят децата си, както и да официализират отношенията си, което ще гарантира правата и задълженията и на двете страни. Ние като родители разбираме всички притеснения, и оставаме на разположение при всякакви възникнали проблеми.

Какво споделят “вашите баби”? Доволни ли са от инициатива като тази?

Нашите участници не са длъжни да ни осведомяват за поетите ангажименти, защото включването в платформата не изисква такси или каквото и да било заплащане за нас като посредник. И все пак мнозина ни пишат – щастливи са! Това и нас ни кара да се чувстваме щастливи и че правим нещо смислено. Дори получихме подаръци от една дама, която изработва топли дрешки за зимата, защото не можеше да приеме факта, че работим безвъзмездно.

Как се осъществява самото заплащане?

Това се договаря между страните. Дали ще има заплащане и какво ще бъде то, как ще се калкулира и как ще се заплаща, това остава предмет на уговорка. Ние съветваме родителите, които попаднат на участници, нежелаещи заплащане, все пак да предложат в замяна помощ със сметките, седмично пазаруване или просто човещина и подкрепа, ако възрастната дама или господин си нямат никого, а трябва да отидат на лекар, например. В случаите, в които е договорена сума за услугите, препоръчваме сключване на граждански договор. Пенсионерите в България имат право на това, и подробно сме разгледали тази тема в нашия блог.

Отзовават ли се и дядовци и насочено ли е и към тях посланието на Rent a баба?

Разбира се, ние приемаме и дядовци, макар и да имаме много малко все още. Видимо дамите са по-активни, но това е обяснимо, все пак жените сме много по-общителни и отворени към такива идеи.

Какви са бъдещите планове за платформата? (разрастване)

Имаме големи планове. Скоро предстои да пуснем нова категория – „От мама за мама“. Тя е отговор на много дами, които ни писаха, че са в майчинство и биха искали да гледат дечица, да помагат на други майки и да намерят помощ. Освен това сайтът е много далеч от функционалностите, които първоначално си представяхме, но стартирахме с ограничен бюджет. Не бяхме наясно колко скъпи са IT-услугите, затова изчакваме шанс за финансиране, за да направим това, което всички искат – с опции за сортиране по определени критерии. Но най-голямо внимание отделяме на намерението ни да създадем място, в което да направим възможна срещата на живо между баби и внучета, макар и непознати. Не всеки би желал в дома си да приеме непознат човек, било то и дете, затова активно търсим място, в което родителите да могат да подарят на детето си възможност то да намери своите баба или дядо. Всяко нещо с времето си, вярваме, че нещата ще се случат.

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...