Младежката предприемаческа борсаСлед представянето си в Младежката предприемаческа борса всички участвали предприемачи считат, че ще получат финансиране за своята идея.

86% от инвеститорите също намериха своята следваща инвестиция на събитието.

Цитираните данни са от проведеното тази седмица от фондация „Каузи“ V-то издание на Младежката предприемаческа борса в София. В него участваха 16 младежи и младежи с увреждания от Ардино, Благоевград, Велико Търново, Китен, Пловдив и София.

Те защитиха своите бизнес и социални идеи пред startup фондовете Eleven, Промяната, Ринкър център, the Venture; традиционните кредитори в лицето на Unicredit Булбанк и ОГФ, както и представители на националните и европейските финансиращи програми.

За участниците подобен формат събития са полезни и успешни, въпреки че повече от половината инвеститори все още смятат, че младите хора не са достатъчно подготвени за подобна среща.

Липсват им знания да разработят детайлно своя бизнес план и комуникационни умения да го защитят. „Резултатите от работата на подкрепящите организации са видими, но те не могат да заместят основата, която трябва да изгражда образователната система“, заяви един от участващите в Борсата инвеститори.

По време на събитието експертите на фондация „Каузи“ представиха проучване на стартъп средата в югозападен регион (Благоевград, Дупница и Кюстендил), Хасково и Русе, според което не е нужна нова и скъпа инвестиция за изграждане на предприемаческа екосистема по места, защото по-голяма част от „играчите“ са налице. Наложително е, обаче, тази общност да се обедини около една дългосрочна визия, да формира ясни и конкретни очаквания у подрастващите младежи и да координира своята работа, така че да повиши своята ефективност и видимост.

Вижте още: