1545278ЗАХАРНИ ЗАВОДИ, един от големите производители в хранителната индустрия в България, въвежда в експлоатация нова инсталация за производство на етанол. Оборудването е базирано на иновативна технология, а процесите в нея са с много високо ниво на автоматизация. 

Благодарение на новата мощност производственият капацитет на компанията ще се увеличи на 60 000 л. етанол дневно при изключително ниски специфични енергийни и други експлоатационни разходи. Очакванията са тя да оптимизира още повече производствените процеси в ЗАХАРНИ ЗАВОДИ и да отвори нови възможности за развитие на компанията на вътрешния и международен пазар.

„Горд съм, че заедно с многобройните ни партньори правим поредната стъпка напред към бъдещето. И вярваме, че тази наистина сериозна инвестиция ще допринесе за развитието на целия пазар, от което в крайна сметка ще спечелят всички клиенти“, сподели Георги Узунов, председател на Надзорния съвет на “Захарни заводи“ АД по време на откриването на инсталацията.

Инвестицията в оборудването също заслужава внимание – тя е в размер на 11,19 млн. лв. Това еедна съществена част от инвестициите в завода за спирт, направени от приватизацията насам. Oбщата им стойност до този момент е в размер на 46 млн. лв. Произведеният етанол е особено подходящ за хранители цели, а увеличената продукция ще бъде използвана за привличане на нови клиенти. Инсталацията дава възможност и за производство на дехидратиран спирт за индустриални цели. От компанията имат намерение да продължат политиката на инвестиции в иновативни технологии, ако има пазарни условия за това и те носят съществена добавена стойност за клиентите.

Доставчик на основното оборудване е украинската компания Techinservice Limited, а главен изпълнител на строителството е фирма Вито-95 ООД гр. Стара Загора.

Вижте още: