Германия ще подава газ само на важни отрасли

В Германия при енергийна криза (т.е. от есента) щели да подават газ само на "системно важни" отрасли. Какво значи това?

На първо място, е показателно за слабостта на енергийната й система, в която тя сама се набута. И която ще става все по-осакатена с приемането на зелени сделки и други централизирани планове. Това е и ще е тежък недъг за най-голямата икономика в Европа.

Второ, високите цени са тук и ще останат. Газът влиза като основен ресурс в много отрасли - химическа, стъкларство и т.н. Без суровина, те не могат да произвеждат. Без тяхното производство, цените на продуктите им ще се изстрелят още повече, респективно ще удрят още по-тежко джоба ни. През 70-те имахме стагфлация - липса на растеж и висока инфлация. Сега според мен все повече ни чака депресия и инфлация.

Трето, инвестициите ще продължават да изчезват от Европа и Германия в частност. Кой луд ще стои там, за да плаща безумно високи заплати, осигуровки и данъци, особено когато достъпът до суровините става политически, а не икономически въпрос? Индустриите, зависещи силно от газа, по правило работят с високвалифицирани специалисти, т.е. техните позиции в Германия може да изчезнат. Вероятно отливът на тези предприятия ще се насочи на изток, където те всъщност ще продължат да горят руски газ. Ако Германия започне да губи производство, това ще остави икономиката й в много по-слаба позиция да се възстановява. Производството, а не потреблението, ни прави по-богати и води до растеж.

В другите новини: ОПЕК отново не постигна квотата си за производство на петрол, което познайте как се и ще се отразява на цените на горивата.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...