Има ли свободни количества газ от Гърция?

Какви са тези прословути "свободни количества" газ от гръцки доставчик, за които Кирил Петков говори в интервюто от тази сутрин? По някаква щастлива случайност в ежедневната ми работа за EmergingMarketWatch Гърция е една от държавите, за които отговарям и следя икономическите и политически развития там вече 3 години. Така че най-вероятно съм далеч по-запознат с тази тема от повечето коментиращи.

Според най-актуалните данни Гърция продължава да е на около 40% зависима от руски газ. Точно преди две седмици местната енергийна регулаторна агенция излезе с доклад, в който заключва, че пълно спиране на доставките на руски газ за Гърция би било "катастрофално" (техни думи, не мои). Това е ситуацията дори ако всички въглищни мощности в страната се рестартират на 100% (което така или иначе се случва в момента).

Сиреч, Гърция, понастоящем, не може да функционира без руски газ. Пита се тогава - какво значи да взимаме "свободни количества" газ от Гърция, както казва Кирил Петков? Тук трябва да внимаваме да не сме буквалисти. Без значение дали този газ който взимаме от Гърция е буквално ФИЗИЧЕСКИ дошъл от Русия, той по всяка вероятност въобще нямаше да е "свободен", ако южната ни съседка не получаваше доставки от Газпром. Това е енергийната реалност в момента.

Петков по принцип е прав, че сигурността на доставките от Газпром е голям казус. Както писах миналата седмица, в настоящия геополитически контекст няма как да разчитаме на Русия да бъде надежден доставчик на газ. Няма никакъв стимул да е когато понася санкции от Европейския съюз, и съответно и от нас като част от този съюз.

Само че, директно или индиректно, искаме или не искаме, както обясних, все още се налага да разчитаме на Газпром. И се очертава да продължи да се налага за идния отоплителен сезон. По данни на Булгаргаз, количествата от прословутите танкери плюс азерския газ, за който имаме договор, не са достатъчни за зимния сезон. Ако не взимаме директно от Газпром пак ли ще вкарваме "свободни количества" от Гърция? Които как точно се оказват свободни по-добре да не питаме..

Вижте още: