Китайската академия на науките постигна нов рекорд със свръхгореща плазма

Експерименталният суперпроводящ токамак EAST на Института за физика на плазмата на Китайската академия на науките в Хефей постигна нов рекорд като удържа свръхгореща плазма в продължение на 403 секунди. Зад този успех стоят 120 000 предишни експеримента. Той ще осигури ключови данни за международния термоядрен реактор ИТЕР, който се изгражда във Франция.

Реакторът EAST е токамак, който произвежда високотемпературна плазма, контролирана от мощни електромагнити, които работят на стотици градуси под нулата.

Сега EAST подобрява предишния си рекорд от май 2021 година, когато удържа плазма за 101 секунди при температура от 120 милиона градуса по Целзий.

Магнитното задържане е принцип, който се използва при разработването на термоядрения реактор през 1946 г. в Центъра за ядрена енергия на Великобритания. Целта е по експериментален начин да се произвежда енергия от реакции на ядрен синтез. Магнитното задържане намира принципно приложение и в други реактори като например ITER. Той се прилага в устройствата, които задържат плазменото гориво и го поддържат горещо.

Вижте още:

• Застрахователният сегмент е разделен регионално според пазарите, на които Generali оперира• Уди Брадфорд (Woody Bradford) ще заеме позицията на...